Прогрес

Вчені з’ясували, звідки береться домашній пил

Пил не такий вже й безневинний, не варто його недооцінювати. Частіше включайте пилосос!

Нічого не знаєте про свій домашній пил? Не турбуйтеся, вчені не набагато вас випередили. І це проблема, тому що люди проводять в приміщенні досить багато часу. Дійсно, в середньому людина залишається в чотирьох стінах майже 90% свого дня, пише Fast Company, інформує Ukr.Media.

Проєкт, що отримав назву 360 Dust Analysis, є одним з небагатьох, які намагаються зламати код внутрішнього пилу.

Для створення загальної картини дослідники почали використовувати «експозамірний» підхід, який враховує кожний наступний вплив навколишнього середовища, який людина відчуває протягом життя. Він містить все: від пасивного куріння, коли ви були дитиною, до впливу твердих частинок, якщо ви виросли біля шосе або промислового підприємства. Які частинки ви вдихаєте і ковтаєте протягом дня?

Пил утворюється всередині

Близько третини домашнього пилу утворюється всередині вашого будинку. Компоненти розрізняються залежно від конструкції і віку вашого будинку, клімату, а також від звичок — типу прибирання і куріння, тому стандартної формули пилу немає.

По-перше, генеруєте пил ви і ваші домашні тварини. Старі клітини шкіри людини є частиною домашнього сміття, як і клітини шкіри домашніх тварин. Ці частинки, звані лупою, і пилові кліщі, що харчуються шкірою — є сильними алергенами.

Крім того, ви можете бути впевнені, що ваш пил містить частини розкладання комах, залишки їжі (особливо на кухні), волокна від килима, постільних речей та одягу, а також тверді частинки від куріння і приготування їжі.

У цій суміші є і хімічні речовини, створені людиною. Протягом десятиліть виробники хімічно обробляли одяг і меблі антипіренами і поверхневими захисними засобами. Але потім дослідники почали ідентифікувати їх у крові і тканинах людини — вони впливали навіть на плід в утробі матері. Як ці молекули опинилися в організмі людей? Головним чином через вдихання або проковтування внутрішньої пилу.

Домашній пил може бути причиною проблем зі здоров’ям

В даний час ведуться дослідження, щоб визначити потенційну токсичність цих хімічних речовин в людській системі. Вчені також розробляють нові методи з використанням переносних пристроїв, таких як силіконові браслети, для визначення взаємозв’язку між цими джерелами пилу і їх кількістю, що потрапляють в організм людини.

Внутрішнє середовище без домашніх тварин і без волокон було б одним зі способів зниження кількості і потенційної токсичності внутрішнього пилу. Але є ще одна проблема, яка виникла в результаті недавніх досліджень: підвищення стійкості до протимікробних препаратів.

Дослідження пов’язують декілька продуктів для дезінфекції в приміщенні зі стійкістю до протимікробних препаратів. Принаймні, одне дослідження показало, що підвищені рівні триклозану, звичайного антимікробного агента в милі для рук, корелювали з високим рівнем антибіотикостійких генів в пилу, ймовірно від бактерій, які живуть у вашому домі і пилу.

Цей взаємозв’язок обумовлений повторюваним частковим, але не повним знищенням бактерій та інших мікробів, які продовжують рости і розмножуватися, несучи стійкі гени.

Пил, який приходить ззовні

Щоб отримати повне уявлення про джерела пилу і небезпеки, вам необхідно враховувати дві третини внутрішнього пилу, що надходить ззовні. Цей бруд і пил потрапляють в будинок на взуття, а також на ногах і шерсті домашніх тварин. Пил потрапляє через відкриті вікна і дверні отвори і вентиляційні отвори. І він варіюється за розміром і складом від піщаного мулу чи дратівного пилку до найдрібніших частинок ґрунту.

Однією з найбільш поширених проблем зі здоров’ям, пов’язаних із зовнішніми джерелами, є свинець. Цей потужний нейротоксин накопичується до надзвичайно високих рівнів в ґрунті і пилу після столітніх викидів промислових джерел, транспортних засобів, що спалюють етилований бензин і деградованих свинцевих фарб.

Небезпека особливо велика в містах і поблизу гірських або інших промислових точкових джерел свинцю. Забруднений свинцем ґрунт і пил, що утворюється на них, тісно пов’язаний з отруєнням свинцем дітей.

У прагненні запобігти отруєнню свинцем вчені зосередилися на тому, що вони називають точковими джерелами: відносно легко упізнавані речі, такі як відшарування фарби і свинцеві водопровідні труби. Вплив ґрунту і пилу менш відомий.

Дослідники нещодавно виявили кореляцію між вмістом свинцю в повітрі та рівнем свинцю в крові у дітей. В даний час кілька лабораторних груп уважно вивчають не тільки вплив на вулиці, але і те, як свинець може проникнути в будинок і стати частиною приміщення.

Що ще?

Один зі способів зменшити вплив забруднювачів з вулиці — це контроль за вуличним одягом. 96% вуличного взуття мають сліди фекалій на підошві, у тому числі стійких до протимікробних препаратів C. diff, і понад 90% цих бактерій переносяться на підлогу. Додайте в нього токсини, що викликають рак, із залишків асфальтової дороги і хімікатів, що руйнують ендокринну систему, і рекомендація стане ще яснішою — ніякого вуличного взуття та одягу усередині бути не повинно.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net