Соціум

Вченим в Ізраїлі вдалося зварити пиво, використавши дріжджі 5000-річної давності

Вченим в Ізраїлі вдалося зварити пиво, використавши дріжджі 5000-річної давності.

Дослідникам Управління старожитностей Ізраїлю і вченим з трьох ізраїльських університетів вдалося отримати шість зразків стародавніх дріжджів з виявлених при розкопках глечиків, передає BBC.

На їхню думку, щось подібне пили фараони в стародавньому Єгипті. Вчені сподіваються, що відроджене античне пиво з часом з’явиться на полицях магазинів.

У далекому минулому цього регіону пиво було одним з основних видів продовольства, як і хліб, і його пили всі, незалежно від соціального статусу або віку. Оскільки вода часто могла бути заражена, вважалося, що набагато безпечніше пити пиво або вино.

Пиво тоді робилося за допомогою суміші зернових і води, яку потім запікали і залишали на сонці для бродіння. Для смаку іноді додавалися екстракти різних фруктів.

Ідея відродити античну пиво виникла у дослідників Єврейського університету в Єрусалимі Ронена Хазана і Міхаеля Клуештейна. З допомогою фахівця з пивоварінню Итая Гутмана, вони застосували сучасні технології і створили щось, схоже на пшеничне пиво, з концентрацією алкоголю в 6%, а також медовуху, з концентрацією алкоголю в 14%.