Прогрес

Вченим вдалося вивести безрогу породу биків

Нові методи генетики дозволять зробити безрогими корів будь-якої породи.

Роги, які виростають у великої рогатої худоби, вимагають додаткового місця в стійлах, а головне — призводять до небезпечних травм. Селекціонери вже вивели кілька повністю комолих порід, в яких навіть дорослі бики залишаються безрогими: російську, східно-фінську, британський редпол. З іншого боку, вони не такі продуктивні, як багато інших пород. Розводячи їх, роги нерідко спилюють або зовсім припікають в ранньому віці, таким болючим методом зупиняючи їх зростання. Все це зберігає потребу у створенні нових молочних і м’ясних комолих порід, інформує Ukr.Media.

Ще в 2014 році біотехнологічному стартапу Recombinetics вдалося внести «гени безрогості» в клітину тварини, зробивши її гомозиготною по алелі PC Celtic POLLED. Клітину клонували і, підсадивши в матку корови-донора, отримали комоле теля. Коли той виріс, вчені забрали його сперму і штучно осіменили кількох корів, отримавши потомство — п’ять телят, повністю здорових і зберегли стовідсоткову комолість. Про це Елісон Ван Іненнам (Alison Van Eenennaam) і її колеги з Каліфорнійського університету в Дейвісі пишуть у статті, опублікованій в журналі Nature Biotechnology.

Автори впевнені, що надалі потомство цих тварин залишиться здоровим, а метод може бути використаний для виведення комолих корів різних порід. Формально ці тварини залишаються ГМ-організмами, однак гени, що визначили їх нову ознаку, повністю запозичені у звичайних корів інших порід. Тому вони фактично є повним аналогом тварин, отриманих традиційними методами селекції. Цей момент може помітно полегшити необхідні процедури схвалення нових порід Управлінням по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA).

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net