Прогрес

Вченим вдалося визначити походження волоського горіха

Рід Juglans, до якого відносяться волоські горіхи, зародився на території Північної Америки, проте вид Juglans regia, тобто, власне, волоський горіх, з’явився в Європі, передає «Planet-today».

«Близько тридцяти п’яти-сорока п’яти мільйонів років тому представники роду Juglans розділилися на дві лінії і потрапили з Північної Америки в Євразію. Безпосередньо волоський горіх, походження якого цікавило нас особливо сильно, з’явився в Європі приблизно три з половиною мільйони років тому», — говорять вчені з міжнародного дослідницького проекту, в рамках якого вдалося визначити походження Juglans regia.

Генетики зі Сполучених Штатів Америки, Німеччини та Китаю опублікували матеріал у виданні Molecular Biology and Evolution, в якому розповіли про гібридогенне європейське походження горіха волоського.

Рід Juglans включає двадцять два види горіхів-це, зокрема, чорні горіхи Juglans nigra, сірі горіхи Juglans cinerea, а також найцінніший для харчової промисловості вид Juglans regia.

Походження останнього залишалося загадкою до недавніх пір.

«Нам вдалося розібратися в складних генетичних зв’язках горіхів. Для цього ми здійснили секвенування восьми десятків геномів різних горіхових дерев, і з’ясували, що волоський горіх є гібридом чорного і сірого горіхів», — відзначають дослідники.