Світ

Верховний суд США призупинив виконання смертних вироків

Судова тяжба ведеться не щодо смертної кари як такої, а методу її виконання.

Верховний суд США призупинив виконання смертних вироків, винесених федеральними судами. Суд відхилив клопотання адміністрації Дональда Трампа, яка намагалася скасувати тимчасову заборону на виконання вищої міри покарання на федеральному рівні, повідомили американські ЗМІ.

Таким чином найближчим часом не будуть приведені у виконання чотири смертних вироки. Одного з засуджених планувалося стратити вранці 9 грудня, ще трьох — до кінця січня. Приведення у виконання ще одного смертного вироку, про який спочатку йшлося, було вже раніше призупинено в зв’язку з іншим процесом.

2 грудня адміністрація США звернулася до Верховного суду з проханням скасувати винесене в той же день рішення апеляційного суду у Вашингтоні, який заборонив виконання смертних вироків федеральних судів. При цьому уряд посилався на «немислиму жорстокість» засуджених до вищої міри покарання злочинців.

Судова тяжба ведеться не щодо смертної кари як такої, а методу її виконання. Суд у Вашингтоні визнав неприпустимим відхилення від діючої з 1994 року норми про застосування смертельної суміші з трьох речовин, а уряд планував застосувати смертельну дозу одної речовини — психотропного препарату пентобарбітал.

В кінці липня міністерство юстиції США повідомило про відновлення виконання смертних вироків на федеральному рівні після перерви майже в 20 років. Генеральний прокурор Вільям Барр вказав, що в грудні і січні планується стратити п’ятьох ув’язнених у в’язниці Терре-Хот в Індіані. Йдеться про найбільш жорстоких злочинців, всі вони були засуджені за вбивства, в тому числі дітей, і очікують страти більш як 15 років.

Востаннє смертний вирок федерального суду США був виконаний в 2003 році. Мораторій на страту на федеральному рівні був неформальним, Мін’юст США перевіряв процедуру застосування смертельної ін’єкції. За цей час найвища міра покарання здійснювалася окремо в низці штатів. Зараз у США засуджено до страти понад 2600 осіб.

Президент Дональд Трамп є прихильником вищої міри покарання. Зокрема, на початку серпня після стрілянини в Техасі і Огайо він заявив, що США повинні ввести вищу міру покарання для злочинців, які вчинили масові вбивства.

«Я доручаю міністерству юстиції запропонувати закон, який гарантує, що ті, хто скоюють злочини на ґрунті ненависті і масові вбивства, були засуджені до смертної кари», — повідомив президент. Він наголосив, що вища міра покарання буде застосовуватися «швидко, рішуче і без непотрібних багаторічних відстрочок».

За даними організації Death Penalty Information Center, смертна кара скасована в приблизно 20 з 50 штатів, зокрема в Нью-Йорку.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net