Прогрес

Від глобального потепління врятують кити — вчені

Найбільші в світі ссавці здатні ефективніше поглинати вуглекислий газ, ніж дерева.

Великі кити можуть врятувати людство від глобального потепління. Про це повідомляється в доповіді експертів Міжнародного валютного фонду, пише Naked Science.

Еколог Ральф Чамі і його колеги стверджують, що кити здатні зв’язувати величезну кількість вуглекислого газу. А якщо відновити їхню популяцію, то вони допоможуть вивести зайві парникові гази з атмосфери.

Вчені закликають збільшити чисельність китоподібних до рівня, який був до масового полювання на них. Зараз налічується близько 1,3 мільйона особин, раніше цей показник становив — 4-5 мільйонів.

За підрахунками фахівців, кожен великий кит протягом життя може зв’язати близько 30 тонн вуглекислого газу. А після його смерті вивести цю масу з атмосфери. Наприклад, середнє дерево зв’язує всього 2,2 тонни вуглекислоти за сторіччя.

Крім того, кити стимулюють зростання фітопланктону, що поглинає вуглекислий газ. Збільшення біомаси фітопланктону всього на 1% дозволить зафіксувати додатково сотні мільйонів тонн, що еквівалентно посадці приблизно двох мільярдів дерев.

Раніше повідомлялося, що популярний план з порятунку життя небезпечний для людства. Також вчені пророкують людям невимовні страждання.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net