Аналітика

Військовий експерт: Ердоган своїми амбітними заявами дратує США

Військовий політолог Андрій Кошкін прокоментував заяву президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана з приводу можливості спільного з Росією виробництва ЗРК С-500.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, демонструючи можливість перспективи тісної співпраці з Росією, в тому числі і у військово-технічній сфері, серйозно дражнить США. Про це військовий політолог Андрій Кошкін заявив в ефірі радіо Sputnik, коментуючи заяву Ердогана з приводу можливості спільного з Росією виробництва ЗРК С-500.

Раніше стало відомо, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган в ефірі телеканалу NTV заявив про можливість спільного з Росією виробництва зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) С-500 після поставок Анкарі С-400.

Кошкін нагадав, що, з одного боку, Анкара заявляє про можливу спільну з США виробництві винищувачів п’ятого покоління F-35, з іншого — про спільне з Росією виробництво ЗРК С-500.

За оцінкою Кошкіна, це — дуже амбітну заяву, оскільки на сьогоднішній день, в умовах напружених відносин між Росією і США, подібний проект для Туреччини виглядає вельми непевним.

«Так що я не думаю, що ця заява ось прямо повинно стабілізувати ситуацію. Швидше за все, воно спрямоване на те, щоб показати США ще раз на свою самостійну позицію у зовнішній політиці », — зазначив експерт.

Судячи з усього, суперечлива позиція приносить Ердогану і країні певний зиск і дивіденди.

«Це, мені здається, продовження тієї незвично складною суперечливою траєкторії, яку Ердоган розробив самостійно і просуває», — вважає експерт.

Анкара — один з учасників міжнародної програми США по створенню літаків F-35. У Туреччині також не раз підкреслювали, що російські ЗРК не становлять загрози для американських F-35. Разом з тим, Анкара заявила, що не відмовиться від планів купити російські ЗРК і що перша партія систем ППО, згідно з договором, повинна надійти в країну в липні. Турецький міністр закордонних справ Мевлют Чавушолгу заявив, що поставляються в країну С-400 НЕ будуть інтегровані в систему ППО Північноатлантичного альянсу.