Соціум

Вікіпедія подала на Туреччину позов до Європейського суду з прав людини

Вікіпедія звернулася до Європейського суду з прав людини у зв’язку з 2-річним блокуванням сайту в Туреччині, передає BBC.

Wikimedia Foundation заявляє, що подав петицію на тій підставі, що заборона на його онлайн-енциклопедію порушує право на свободу вираження думок. Доступ до Вікіпедії був заблокований в Туреччині з квітня 2017 року. Тоді турецькі чиновники заявила, що була прийнята «адміністративна міра». Турецькі ЗМІ заявили, що влада просила Вікіпедію видалити контент авторів, які «підтримують терор».

«Ми зробили цей крок як частину нашої незмінної прихильності знанням і свободі вираження думок в якості основних прав кожної людини», — йдеться в заяві некомерційної організації Wikimedia Foundation, яка управляє Вікіпедією.

«Ми пішли на це після постійних і вичерпних спроб скасувати блокування за допомогою судових позовів у турецьких судах, бесід з турецькими властями і кампаній з підвищення обізнаності про блокування і його вплив на Туреччину і інший світ».

Турки знайшли способи обійти блокування, використовуючи «дзеркальні» URL-адреси Вікіпедії або VPN, щоб змінити своє місце розташування IP.

Анкара скаржилася на зміст двох статей: про сирійську війну і спонсорованому державою тероризмі, вимагаючи їх видалення. На зустрічах з турецькою владою боси Вікіпедії пояснили, що статті можна редагувати і що їх видалення суперечить цінностям демократизації знань.

Вікіпедія повідомила, що звернення до ЄСПЛ направляє важливе повідомлення про свободу слова.