Соціум

Виповнилося 205 років від дня народження Садока Баронча

Sadok BarączДнями виповнилося 205 років з дня народження Садока Баронча – відомого історика, фольклориста і письменника вірменського походження.

Садок Вінцентій Фереріуш Баронч народився 29 квітня 1814 в місті Станіславові, в сім’ї небагатого вірменського городянина Григорія Баронча. При народженні малюк отримав цілих два імені — Вінцент і Ферериуш. Однак деякі важливі історики іноді запросто звуть його Вікентієм Григоровичем. У дев’ять років хлопчик вступив до початкової школи, а потім продовжив навчання в знаменитій Станіславівської гімназії. Далі-філософський факультет Львівського університету та вчительство в Отинії.

У 1835 році Вінцентій вступив до новіціату домініканського монастиря в Підкамені, що на Львівщині. Тоді ж він прийняв нове ім’я Садок на честь одного блаженного домініканця, який замучили в Сандомирі ще в XIII столітті.

Як зазначила арменовед Ірина Гаюкв інтерв’ю AnalitikaUA.net, Садок Баронч (29.04.1814 – 02.04.1892) належить до плеяди видатних представників вірменської культури України та Польщі, завдяки яким, Львів в 19 столітті став єдиним в Україні центром арменоведческих досліджень.

За словами вченого, Садок Баронч вперше концентровано показав роль, місце і значення вірмен в історії Західної України. Написав величезну кількість краєзнавчих праць з історії Золочева, Жовкви, Броди, Олеська, Станіслава та інших міст Західної України, не забуваючи при цьому показувати роль вірмен у розвитку цих міст. «Написав і опублікував ряд робіт, присвячених видатним українським культурним і релігійним діячам-кількість його робіт саме говорить про його роль у розвитку арменістики і україністики. Ви не знайдете жодної серйозної роботи з вірменістики сучасних польських чи українських вчених, яка так чи інакше не використовувала б його праці. І це теж краще всяких слів говорить про значимість його наукової спадщини.

Праці Баронча з історії західноукраїнських вірмен до сьогодні, є неоціненним і затребуваним посібником для вчених, що займаються вивченням історії, культури, генеалогії вірмен України та Польщі. Праці Садока Баронча вперше відкрили для широкої публіки місце і значення вірмен в історії України і Польщі, показали тісний, нерозривний зв’язок вірменської діаспори України з життям і долею нашої землі», — зазначила арменовед.

Як вже повідомлялося, Спілка вірмен України приділяє велику увагу відродженню та збереженню об’єктів вірменської культурно-історичної спадщини. Проводиться активна робота в напрямку популяризації національних історичних цінностей.