Світ

Вірменія, Кіпр і Греція заявили про встановлення тристороннього партнерства

Глави МЗС Кіпру, Вірменії та Греції Нікос Кристодулидес, Зограб Мнацаканян і Джордж Катругалос провели зустріч в Нікосії і прийняли рішення про встановлення тристороннього партнерства між країнами. Про це, як передає прес-служба вірменського зовнішньополітичного відомства, йдеться у спільній заяві за підсумками тристоронньої міністерської зустрічі.

Сторони погодилися, що тристороння співпраця між країнами, заснована на загальних цінностях, культурі та спадщині, керується принципами поваги до цілей і принципів, закріплених міжнародним правом і Статутом ООН.

Міністри погодилися, що єдиною метою цієї тристоронньої співпраці є стимулювання миру, стабільності і процвітання за допомогою широкого політичного діалогу і співпраці між трьома країнами.

Міністри підтвердили важливість і ефективність тристоронньої співпраці та наголосили свої зобов’язання по розширенню і поглибленню тристоронніх відносин, а також щодо виділення взаємного партнерства в численних сферах, що становлять взаємний інтерес, таких як економіка, торгівля та інвестиції, сільське господарство, освіта та наука, інформаційні технології та інновації охорону здоров’я, кризове управління, культура і туризм. Сторони підкреслили важливість цих сфер для економік і громадян трьох країн.

В цьому зв’язку вони погодилися ділитися інформацією, обміну кращим досвідом і знаннями і протягом найближчих місяців представити конкретні пропозиції для співпраці у зазначених сферах, які мають бути обговорені на другий тристоронній зустрічі.

Більш того, міністри погодилися максимально розширити їх співпрацю на міжнародних майданчиках і підкреслили важливість координації робіт поп питань Діаспори в світових центрах прийняття рішень.

Міністри обмінялися думками з Кіпрському спору (територіальний конфлікт між греко-кіпріотами і турко-кіпріотами по відношенню до острова Кіпр – ред.), Нагірно-карабахського конфлікту і зусиллям під егідою співголів Мінської групи ОБСЄ по зниженню напруженості, а також про реалізацію Преспанского угоди (Договір між Афінами і Скоп’є про перейменування Республіки Македонія в Республіку Північна Македонія, підписаний 17-го червня 2018 року — ред). Вони також обговорили питання міжнародного порядку і теми, що представляють взаємний інтерес.

Крім того, вони обговорили відносини між Вірменією та ЄС. Кіпр і Греція висловили своє сприяння зміцненню цих відносин у рамках Східного партнерства, а також в рамках угоди про всеосяжну і розширеному партнерство Вірменія-ЄС, який було підписано 24-го листопада 2017 року і тимчасове застосування якого стартували з 1-го червня 2018 року. У зв’язку з цим міністри надали важливість якнайшвидшої ратифікації Угоди всіма сторонами, завдяки чому документ повністю вступить в силу.

Міністри погодилися, що перший саміт на рівні глав держав і / або урядів прийме Вірменія в січні 2020 року.