Світ

Вірменія звинуватила Азербайджан в етнічних чистках у Карабасі

Вірменія впевнена в демократичних процесах і вірить, що демократія в усіх країнах регіону стане великим внеском в мир і стабільність. Про це заявив глава МЗС Вірменії Зограб Мнацаканян, виступаючи в офісі ООН у Женеві на заході «Вірменія. Рік демократичного переходу».

Говорячи про проблему Нагірного Карабаху, міністр повідомив, що в республіці проживає 150 тисяч жителів. І всі жителі Арцаха за 70 років перебування в складі Азербайджану піддавалися системних утисків.

«На початку 1990 рр створилася ситуація, коли понад 40% території Нагірного Карабаху знаходилося під контролем Азербайджану, а більше 40% населення піддалося етнічним чисткам. Був момент, коли Нагірний Карабах взагалі більше могло не бути», — зазначив Мнацаканян. Він нагадав послідовну пропаганду ненависті до всього вірменському. Яскравий приклад героїзація вбивці Раміля Сафарова. «Коли психічно неврівноважений посеред ночі вбиває вірменського офіцера, потім повертається в Азербайджан, де його зустрічають як героя нації тільки за те, що він убив вірменина. Тут є про що подумати азербайджанському суспільству. Коли це повторюється в квітні 2016 р, під час агресії відносно Арцаха, тут подвійно є про що подумати азербайджанському суспільству», — зазначив міністр, підкресливши, що проблема Нагірного Карабаху — це питання доль 150 тисяч живих людей.

«Для цих людей немає іншої системи безпеки, крім існуючої. Вірменія є гарантом безпеки Арцаха, іншого гаранта немає. Приймемо ми ситуацію, де знову станемо лицем до лиця з перспективою знищення? Ні. Хочемо ми миру? Без сумніву. Чи є альтернатива миру? Тут є над чим замислитися», — зазначив Зограб Мнацаканян.