Світ

Вірменські міністри пересядуть на електромобілі, президент теж зацікавлений

Уряд Вірменії запустив проект, за яким кожному міністру буде надано службовий електромобіль. Про це йдеться в репортажі, опублікованому прес-службою уряду країни на офіційній Facebook-сторінці.

Електромобілі будуть придбані на грантові кошти, для цих цілей Глобальний екологічний фонд надасть 700 тисяч євро.

«Ми передбачаємо придбати 12 машин, за кількістю міністрів. У рамках іншого проекту, можливо, ми зможемо придбати електромобілі для прем’єр-міністра, віце-прем’єрів. У цьому зацікавлений також президент», — сказав міністр охорони природи Вірменії Ерік Григорян.

За його словами, машини не будуть розкішними, проте будуть бюджетними і зручними для пересування. У Вірменії немає палива, але країна виробляє електроенергію.

Отже перехід на електромобілі дозволить знизити залежність від палива, а також вирішити проблему забруднення повітря. Це відмінна можливість, щоб ми змогли розвинути в країні науково-технологічний потенціал з питання електромобілів.

Вірменія має намір звільнити ввезення електромобілів від ПДВ. Законопроект пропонується ввести в дію з 1 липня поточного, 2019 року, строком на два з половиною роки (до 1 січня 2022).

Відзначимо, поки в Вірменію ввозиться не дуже багато електромобілів — по кілька десятків на рік. Автовласники не знають, де їх ремонтувати і заправляти. Але перші ремонтні майстерні для них вже з’являються, а за однією з програм ООН хочуть встановити і мережу заправок.