Аналітика

Вірменський депутат нагадала про випадки дискримінації спортсменів з вірменськими іменами в Баку

На відміну від уряду Азербайджану, для нас важливим є не кількість кілометрів, а доля людей і їх права. Про це виступаючи в ході засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ заявила делегат від Вірменії Ані Самсонян, відповідаючи азербайджанському делегату.

В ході літньої сесії делегати обговорювали доповідь Алана Фаррелла «Сприяння сталому розвитку в інтересах зміцнення безпеки», в якому також згадується про «відсутність помітного прогресу» у врегулюванні тривалих конфліктів, а також «в Нагірно-карабаському регіоні і в семи прилеглих районах Азербайджану».

Виступаючи в ході засідання, азербайджанський делегат Азай Гулієв почав розповідати про «квадратних кілометрів, на які поширився конфлікт».

На його ремарку у своїй промові відповіла Ані Самсонян, підкресливши, що «для нас важливі не тисячі кілометрів, а життя людей і права людини». За її словами, світ приходить з цінностями, вільними виборами, активним громадянським суспільством, свободою преси. Водночас влада Азербайджану виступає все більше за радикалізацію суспільства, що впливає на всі сфери життя, навіть на спорт. Самсонян нагадала про випадки дискримінації спортсменів з вірменськими іменами в Баку, а також вказала на відмову Генріха Мхітаряна взяти участь у фіналі Ліги Європи з питань безпеки.

У своїй промові вірменський делегат Айк Конджоян також висловив стурбованість у зв’язку з доповіддю, зазначивши, що кожен конфлікт унікальний і має розглядатися конкретно, чого не спостерігається у звіті. Він зазначив, що вірменська сторона представила поправки до резолюції, які відображають «не альтернативний, національний погляд», а лише позицію, яка була раніше зафіксована в заявах і документах міжнародних посередників.