Соціум

Вірменський дудук — в серіалі «Гра престолів» (відео)

Игра престоловДо завершення підходить «Гра престолів» — серіал HBO, який став одним з найуспішніших телевізійних фентезі-шоу в історії. Прем’єра фінальної, 6-й серії восьмого сезону відбудеться в ніч на 20 травня, однак глядачі ще довго будуть пам’ятати персонажів і музику серіалу, створеного за мотивами циклу романів «Пісня льоду і полум’я» Джорджа Мартіна.

Як з’ясував Panorama.am, в серіалі «Гра престолів» звучить і вірменський дуду (традиційний музичний інструмент з абрикосового дерева).

кадрАвтор саундтреків до «Грі престолів» — ірано-німецький композитор Рамін Джаваді — каже: «За допомогою тональності, або граючи певну тему, можна розповісти історію. Найскладніше — знайти точне звучання, щоб людина як почув саундтрек — відразу зрозумів, що це «Гра престолів» ».

«З самого початку ми знали, що потрібні теми. З іншого боку, тим не повинно бути занадто багато, тому що персонажів — купа, сюжетів — купа. Якщо їх всіх переплести, глядач скоро заплутається. Так що ми навмисне притримали кілька тем», — розповів він.

«Ми завжди сміємося. Кожен сезон сідаємо і думаємо: так, на чому ми ще не грали? Майже всі оркестрові інструменти використовували, струнні, валторни, тромбони, ударні … для дотракійцев використовували вірменський дудук», — вказав він.

Дудук — давній Вірменський музичний інструмент, який виготовляють з абрикосового дерева. Назва інструменту можна перевести як «душа абрикосового дерева».

Злегка приглушене, ліричне, але, в той же час, емоційно виразне звучання дудука неможливо переплутати ні з одним іншим інструментом.

У 2005 році музика вірменського дудука була визнана шедевром Всесвітнього нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Про дудук під назвою «ціранапох» (дослівно можна перекласти як абрикосова труба), згадував ще вірменський історик V століття Мовсес Хоренаци.

Источник: Panorama

Аспекты.net