Соціум

Влада Єгипту намагається зупинити аукціон з продажу статуї голови Тутанхамона

Влада Єгипту намагаються зупинити аукціон з продажу голови статуї Тутанхамона в аукціонному домі christie’s у Лондоні в липні після того, як виникли побоювання, що бюст міг бути вкрадений з храму Карнак в Луксорі, пише Guardian.

Очікується, що статуя, коричнева кварцитовий голова молодого фараона, що зображає його як давнього бога Амона, піде з молотка за більш ніж 4 млн фунтів на аукціоні 4 липня.

Проте єгипетські чиновники закликали christie’s довести, що статуя покинула країну на законних підставах.

«Ми зробимо все можливе, щоб негайно зупинити цей аукціон», — сказав Мостафа Вазірі, глава Вищої ради у справах старожитностей Єгипту.

Статуї висотою 28,5 см, віком більше 3000 років, згідно з описом Christie’s, вона «виділяє силу і спокій».

Єгипетські офіційні особи побоюються, що статуя була вкрадена з храмового комплексу Карнак в Луксорі.

Колишній єгипетський міністр старожитностей Захі Хавасс вважає, що статуя покинула Єгипет в 1970 році. «Я не думаю, що у christie’s є документи, щоб показати, що вона легально покинула Єгипет; це неможливо», — сказав він. «У christie’s немає ніяких доказів, що підтверджують це, і тому його слід повернути в Єгипет».

Christie’s повідомляє, що статуя буде продана з аукціону з приватної колекції Resandro в липні. «Цей лот був придбаний у Хайнца Герцера, мюнхенського дилера, в 1985 році. До цього австрійський дилер Джозеф Мессіна придбав його в 1973-74 роках у принца Вільгельма фон Турна і Таксі», — сказав аукціонний будинок.