Економіка

Влада США намагається уникнути шатдауна

Влада США робить активні спроби вирішити фінансові питання в найближчі тижні. Чи обійдеться в цьому році без шатдауна, задається питанням » Вести.Економіка.»

Мінфін і Конгрес США близькі до домовленості щодо підвищення стелі держборгу, таку впевненість висловив Міністр фінансів країни Стівен Мнучін, відповідаючи на запитання журналістів.

У п’ятницю він попросив законодавців підняти стелю державного боргу країни до початку літніх канікул, в іншому випадку федеральний уряд може залишитися без грошей, і в США знову станеться так званий шатдаун. Палата представників Конгресу США йде на літні канікули в кінці липня, а Сенат — на початку серпня, і обидві палати відновлюють роботу лише з другого тижня вересня.

Раніше минулого тижня Центру двопартійної політики опублікував аналітичну доповідь, в якій говориться, що США зіткнуться з дефолтом вже у вересні, якщо не піднімуть стелю держборгу. Головна причина нестачі коштів-зниження податкових надходжень до бюджету.

Додам, зараз борг США становить близько $22,5 трлн, при цьому за час президентства Трампа він зріс більш ніж на $2 трлн. Консерватори в Конгресі стверджують, що витрати бюджету залишаються без контролю, що може привести до ще більш істотного дефіциту бюджету.

Згідно з прогнозами МВФ держборг США зросте до 117% ВВП в 2023 р.

У 2018 фінансовому році держборгу знадобилося трохи більше шести місяців, щоб піднятися з $20 трлн до $21 трлн. Консерватори в конгресі при цьому заявляють, що витрати уряду продовжують залишатися без контролю і це може призвести до ще більшого дефіциту в наступні роки.

Згідно свіжому звіту IIF Global Debt Monitor, рівень боргу в світі в I кварталі 2019 р. склала $246 трлн, збільшившись на $3 трлн за квартал, випередивши темпи зростання світової економіки. Загальний показник борг / ВВП зріс до 320%.

І хоча показник борг/ВВП був вище в 2016 і 2017 роках, чистий борг в доларовому вираженні був вищим лише одного разу — в 2018 р. При цьому розподіл заборгованості виглядає таким чином: домогосподарства: 60% ВВП, нефінансові корпорації: 91% ВВП, уряд: 87% ВВП, фінансові корпорації: 81% ВВП.

Загальний борг на ринках, що розвиваються досяг нового рекордно високого рівня, який був багато в чому забезпечений Китаєм.

За даними Fundamental Intelligence, консалтингової компанії по ринку облігацій, на китайські фірми припадало 42% всіх корпоративних облігацій, випущених на emergoing markets в цьому році.