Економіка

Влада Туреччини намагається врятувати валюту і економіку

Уряд Туреччини має намір прийняти пакет економічних законів напередодні повторних виборів мера Стамбула в червні, повідомляє газета Hurriyet. У їх числі, про передачу законних резервів Центрального банку казначейству.

Раніше Reuters повідомив, що міністерство фінансів Туреччини розробляє законопроект про переведення 40 млрд. лір ($6,6 млрд.) з Центрального банку в бюджет уряду, що є спробою вивести країну з рецесії і допомогти падаючої лірі.

Минулого тижня джерела повідомили агентству Reuters, що турецькі державні банки продали близько 4,5 мільярдів доларів, щоб відшкодувати втрати ліри, викликані рішенням знову провести повторні вибори мера Стамбула.

Hurriyet пише, що чотири законодавчі пропозиції будуть подані до парламенту. Газета стверджує, що парламент прийме ці пропозиції, а потім зосередить увагу на передвиборних кампаніях по повторного голосування 23 червня в Стамбулі.

В останні два місяці на ліру знову чинився тиск, почасти через занепокоєння інвесторів з приводу виснажених валютних резервів Центрального банку і невизначеності щодо підсумків виборів у Стамбулі.

Законодавчий пакет включає реструктуризацію позик в енергетичному секторі, стимули в секторі туризму і оплачувану військову службу. Очікується, що він буде обговорюватися в парламенті наступного тижня.