Економіка

Влада Туреччини знову покриває дефіцит бюджету за рахунок резервів ЦБ

турецкая лираАнкара змушена в черговий раз з початку року вдатися до використання валютних резервів ЦБ Туреччини для фінансування видатків бюджету, пише vestifinance.ru.

Позиції турецької ліри і фондового ринку Туреччини в понеділок, 13 травня, знову опинилися під тиском на тлі повідомлень про більш істотний дефіцит бюджету і вимушені дії влади країни.

За даними кількох неназваних джерел агентства Reuters, Міністерство фінансів Туреччини працює над прийняттям законодавчих норм з передачі 40 млрд Турецьких лір ($6,6 млрд) з ЦБ Туреччини до бюджету країни. Як зазначається, законопроект «скоро» буде направлений до турецького парламенту.

У січні 2019 р. ЦБ Туреччини вже передавав кошти в розмірі 37 млрд. турецьких лір у розпорядження Мінфіну Туреччини. Нове залучення коштів ЦБ знадобилося через «більш серйозний» дефіцит бюджету країни, ніж очікувала влада Туреччини.

На цьому тлі котирування турецької ліри втратили 1,8% по відношенню до американської валюти, курс валютної пари долар/ліра досяг позначки 6,09 ліри за долар. Основний фондовий індекс Стамбульської фондової біржі BIST 100 впав на 2,5%.