Світ

ВМС США почали розробку 9 атомних підводних човнів

Зараз 18 підводних човнів класу Вірджинія вже використовуються ВМС США, 10 перебувають в процесі створення.

Військово-морські сили США уклали найбільший за всю історію контракт на будівництво бойових кораблів, повідомив американський телеканал CNN.

Зазначається, що ВМС США замовили будівництво 9 багатоцільових атомних підводних човнів нового покоління класу Вірджинія.

Вартість контракту склала понад 22,2 млрд доларів. При цьому в контракті є опція, яка передбачає розробку 10 субмарин класу Вірджинія. В такому випадку сума контракту може зрости до 24 млрд. Генеральним підрядником виступає компанія General Dynamics Electric Boat, що базується в штаті Коннектикут, субпідрядником — Huntington Ingallls Industries.

Зараз 18 підводних човнів класу Вірджинія вже використовуються ВМС США, 10 перебувають в процесі створення. Однак 9 субмарин, які, як передбачаються, будуть готові в 2025-2029 роках, будуть значно удосконалені в технічному плані.

Водотоннажність підводних човнів Вірджинія нового покоління буде більшою, ніж у тих субмарин, що використовуються ВМФ зараз — 10,2 тисячі тон в порівнянні з 7,8 тисячі тонн, вони будуть довшими — 140 метрів (довжина нинішніх підводних човнів Вірджинія становить приблизно 115 метрів). Їхня вогнева міць істотно посилиться — нові субмарини зможуть випускати до 40 крилатих ракет Томагавк (зараз бойова міць підводних човнів такого типу обмежені 12 Томагавками).

Підводні човни типу Вірджинія є головними багатоцільовими підводними бойовими апаратами ВМС США. Вони здатні вести бій з іншими субмаринами, а також з надводними кораблями і вражати цілі на березі. Підводні човни такого типу також можуть виконувати спецоперації, зокрема, збір розвідданих. Вперше ВМС США отримали підводні човни типу Вірджинія на озброєння в 2004 році.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net