Men's & Women's

Вперше в історії канцлером Австрії стала жінка

Суддя Брігітте Бирляйн стала канцлером перехідного уряду Австрії, минулий четвер на цю посаду призначив президент країни Олександр ван дер Беллен, передає Інтерфакс.

«Минулі дні були непростими для нашої республіки. Ми в якомусь сенсі увійшли на нову територію. Проте хороша новина полягає в тому, що ми увійшли на цю нову територію з самою точною картою», — написав Ван дер Беллен у своєму твіттері після оголошення про призначення Бирляйн.

69-річна Бірляйн очолюватиме уряд до вересня, коли в Австрії пройдуть парламентські вибори.

Вона стала першою в історії жінкою, яка очолила австрійський уряд.

У понеділок парламент Австрії висловив недовіру уряду Себастіана Курця на тлі політичного скандалу з участю колишнього віце-прем’єра Хайнца-Крістіан Штрахе.

17 травня німецькі видання Spiegel і Suddeutsche Zeitung опублікували відеозапис, знятий невідомими на приховану відеокамеру на Ібіці в липні 2017 року, за три місяці до парламентських виборів в Австрії. На відео Штрахе веде переговори з нібито багатою росіянкою, жінка пропонує політику гроші і підтримку на виборах в обмін на відповідні послуги.

Скандал спровокував в Австрії урядову кризу, Штрахе покинув посадовицю-канцлера. У свою чергу, Курц розірвав коаліційну угоду його Австрійської народної партії (АНП) з ультраправої Австрійською партією свободи (АПС), звинувативши останню в підриві політичної репутації Австрії.