Світ

Європа не може собі дозволити розкіш бездіяльності — Макрон

Європа не може собі дозволити розкіш бездіяльності, заявив президент Франції Емманюель Макрон в інтерв’ю 40 регіональним французьким виданням, передає DW.

«Або ми вирішимо розділитися і станемо майданчиком, на якій китайці, росіяни і американці зможуть впливати і вести свою гру, або ми вирішимо відновити контроль і бути суверенними», — заявив Макрон напередодні виборів у Європарламент.

Росіяни і американці «ніколи ще так нав’язливо» не фінансували партії правого спрямування, зазначив Макрон. При цьому він згадав передбачувані зв’язки екс-радника Трампа Стівена Беннона з правими популістами у Франції.

Макрон назвав майбутні вибори до Європарламенту найважливішими з 1979 року, вказавши на «екзистенційні загрози Євросоюзу». Президент Франції закликав після виборів прийняти «основоположну європейську конвенцію». Він пропонує глав держав і урядів, новим представникам виконавчої та законодавчої влади разом з громадянами розробити європейську стратегію на найближчі п’ять років.

Одночасно Макрон заявив, що відносини Німеччини і Франції знову вирівнялися. Президент Франції відзначив взаємоповагу і продуктивну спільну роботу з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.