Світ

Європарламент хоче бачити свого кандидата головою Єврокомісії

Європарламент має намір докласти зусиль до того, щоб головою Єврокомісії став один з кандидатів, запропонованих його фракціями. Про це домовились глави більшості фракцій Парламенту ЄС, повідомив його голова Антоніо Таяні 28 травня в Брюсселі після зустрічі з головами представлених у парламенті політичних сил, передає DW.

Проти виступив Альянс лібералів і демократів за Європу, заявив його глава Гі Верхофстадт.

Пізніше того ж дня глави країн і урядів країн Євросоюзу (Європейська Рада) обговорять можливі кандидатури на пост глави Єврокомісії. Згідно із законодавством ЄС, Єврорада пропонує одного кандидата на цю посаду, враховуючи при цьому результати виборів до Європарламенту. Запропоновану кандидатуру в свою чергу має схвалити новий склад парламенту ЄС.

В ході виборів до Європарламенту, що пройшли 23-26 травня, найбільші політичні сили висували своїх кандидатів на пост глави Єврокомісії. Цей принцип, вперше реалізований на виборах у 2014 році, розрахований на те, щоб громадяни країн ЄС могли опосередковано впливати на те, хто займе цю високу посаду. Європарламент визнав, що тоді цей принцип був реалізований успішно: Єврокомісію очолив Жан-Клод Юнкер від Європейської народної партії, що отримала більшість місць в парламенті.

У даний момент основними головними кандидатами є німецький політик Манфред Вебер (Manfred Weber) від ЄНП, соціал-демократ Франс Тиммерманс і діючий комісар ЄС з питань конкуренції Маргрет Вестагер від Альянсу лібералів і демократів за Європу. Спостерігачі відзначають, що найбільше шансів очолити Єврокомісію-у Вебера, так як ЄНП, за попередніми офіційними результатами, набрала найбільше число мандатів-180. За підсумками попередніх виборів депутати ЄНП займали 216 місць.