Аналітика

Європейські компанії «потрапили під перехресний вогонь» торгової війни між США і Китаєм

Європейські компанії «потрапили під перехресний вогонь» торгової війни між США і Китаєм, і лише деякі з оптимізмом дивляться в майбутнє, пише AFP з посиланням на результати опитування.

На думку Торгової палати ЄС в Китаї, зіткнення між Пекіном і Вашингтоном не приносить користі європейським компаніям, всупереч очікуванням деяких. «Торгова напруженість розглядається як ще одна невизначеність у діловому середовищі, яку неможливо вирішити швидко, незалежно від досягнення угоди», — сказала віце-президент палати Шарлотта Роул.

Згідно з опитуванням торгова війна є однією з головних проблем для європейських компаній в Китаї (23 відсотки), після уповільнення темпів економічного зростання в Китаї (45 відсотків), світової економіки (27 відсотків) і зростання витрат на робочу силу в Китаї (23 відсотки).

В опитуванні взяли участь 585 компаній. На початку цього року чверть європейських компаній в Китаї заявили, що вони вже страждають від підвищення мит на імпорт китайських товарів з боку США.

Багато європейських компаній виробляють продукцію в Китаї і експортують її по всьому світу. Невелике число компаній (шість відсотків) вже переїхали, щоб обійти мита США, або планує зробити це. При цьому європейці кажуть, що поділяють багато з проблем, піднятих адміністрацією Трампа.

«Фундаментальні проблеми, що лежать в основі торговельної війни, мають бути вирішені шляхом усунення бар’єрів доступу до ринку та нормативних проблем, а також вирішення проблеми реформи державних підприємств і примусової передачі технологій», — підкреслила Роул.

Близько 20 відсотків опитаних компаній скаржилися на те, що їх примушують до передачі технологій в інтересах китайського партнера, що вдвічі більше, ніж два роки тому. Такий стан справ був «неприйнятним», зазначила вона.

Більше половини компаній заявили, що правовий захист інтелектуальної власності був «неадекватним», а 45 відсотків заявили, що вони піддаються «нерівному поводженню» в порівнянні зі своїми китайськими колегами.

Китайські державні фірми та їх субсидії є основним яблуком розбрату. Європейці значною мірою звинувачують ці компанії в тому, що вони користуються преференційним режимом, при цьому 62% кажуть, що мають кращий доступ до державних контрактів.

Перспективи стають все похмурішими: лише 45 відсотків опитаних фірм кажуть, що з оптимізмом дивляться на перспективи зростання свого сектора в найближчі два роки в порівнянні з 62 відсотками рік тому.