Економіка

Європейський центральний банк запустив в обіг нові купюри гідністю в €100 і €200

Європейський центральний банк (ЄЦБ) запустив в обіг оновлені банкноти гідністю в €100 €200. Всього буде надруковано 3 млрд купюр нового зразка. Старі ж поступово вилучатимуть з торгових мереж, при цьому вони залишаються повноцінним платіжним засобом, передає ТАСС.

На нових банкнотах тепер з’явиться портрет героїні давньогрецької міфології-Європи. Її зображення нанесено у вигляді водяного знака на голографічній вертикальній смузі. Ще один відмітний знак-цифри 100 або 200 в нижньому лівому кутку будуть міняти колір з синього на темно-зелений в залежності від кута нахилу. При нахилі будуть проявлятися голографічні зображення у вигляді знака єдиної валюти.

«Ці елементи захисту ускладнять підробку купюр», — сказав представник правління німецького Центробанку Йоханнес Берман.

У Франкфурті-на-Майні зберегли колірну гамму оновлених купюр, але внесли зміни в Графічний дизайн. Перше, що, швидше за все, помітять громадяни-рельєфні, чітко відчутні лінії по обидва боки банкноти.

Раніше-в 2013, 2014, 2015 і 2016 роках-фінансовий регулятор ввів в обіг оновлені банкноти номіналом в €5, €10, €20 і €50. Купюри гідністю в €500 оновлювати не будуть, оскільки ЄЦБ вирішив відмовитися від них.