Аналітика

Всесвітній банк: Зростання світової економіки падає

Уже в поточному році зростання світового ВВП за підсумками 2019 року може виявитися нижчим на 2,6%, ніж очікувалося.

Перспективи зростання світової економіки погіршуються на тлі невизначеності, пов’язаної з виходом Великобританії з ЄС, торгової напруженості і економічного спаду в Європі. Про це заявив президент Світового банку Девід Малпасс, повідомляє у вівторок, 8 жовтня, Financial Times.

«Глобальний економічний ріст сповільнюється», — говорить Малпасс. Зростання світового ВВП за підсумками 2019 року може виявитися нижчим на 2,6%, що прогнозувалися в червні, «через Brexit, рецесії в Європі й торгової невизначеності», — сказав він.

Крім того, за словами Малпасса, занадто мляве зростання інвестицій в більшості країн, що розвиваються, не дозволяє розраховувати на істотне збільшення доходів в майбутньому.

В умовах уповільнення зростання економіки країнам необхідно проводити «чіткі структурні реформи», в тому числі посилювати верховенство права з тим, щоб приватні компанії могли конкурувати з державними підприємствами, зазначив глава СБ.

«Для багатьох країн це означає відкриття їхніх закритих і захищених ринків, забезпечення можливості ринковим силам визначати рівень цін і лібералізацію потоків капіталу», — сказав він, додавши, що це сприяло б залученню більшого обсягу інвестицій як іноземних, так і внутрішніх.

Раніше МВФ оцінив втрати світової економіки через торгові конфлікти. Повідомлялося, що темпи економічного зростання в цьому році впадуть до найнижчого показника з початку десятиліття.

Тим часом, в Кабміні поліпшили прогноз зі зростання економіки України до 3,2%, тоді як раніше очікувалося зростання в 2,7%.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net