Економіка

Введення накопичувальних пенсій в Україні відкладається

Наразі в Україні немає необхідних для створення накопичувальної системи умов, каже міністр.

У короткостроковій перспективі накопичувальна пенсійна система в Україні вводитися не буде. Про це заявила міністр соцполітики Юлія Соколовська в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

«У короткостроковій перспективі навряд чи. У нас ще немає створеної інфраструктури, щоб це запрацювало, але вже є багато напрацювань. Взагалі, дослідження за накопичувальною системою показують, що очікування людей щодо цієї системи занадто великі, люди не до кінця розуміють, скільки це буде коштів», — сказала Соколовська.

За словами міністра, для запровадження накопичувальної системи спочатку потрібно створити її дизайн, а саме: хто платитиме внески, скільки вони будуть відсотків, зробити актуарні розрахунки, чи буде це вигідно людині.

«Плюс накопичення — це довгі гроші, тобто заощадження. Зазвичай це працює так, що кошти інвестуються, а значить, повинен бути ринок, куди можна інвестувати. На сьогодні в Україні такого ринку фактично немає. Ви знаєте, що був прийнятий законопроект про «спліт» — в ньому також є питання регулювання недержавних пенсійних фондів, комісії з цінних паперів фондового ринку. Це перші кроки, про які можна сказати, що якщо будемо рухатися в цьому напрямку ефективно, то за якийсь період часу зможемо ввести і накопичувальну систему», — додала вона.

«Я скажу таку річ — нам сьогодні нічого не заважає накопичувати собі на старість, але, на жаль, ми чомусь цього не робимо. Це насправді людська природа. Тому стимулювати людей накопичувати — це один з виходів. Але було б добре, якби люди розуміли і думали про старість заздалегідь», — вважає міністр.

Раніше у Верховній Раді заявили, що внаслідок індексації в березні 2020 року пенсії зростуть на 12-13%.

Згідно з проектом бюджету на наступний рік, мінімальна пенсія в Україні зросте на 8% — з 1638 грн до 1769 грн.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net