Соціум

Вже в листопаді водіїв почнуть штрафувати за перевезення дітей без автокрісла

Президент підписав законопроєкт.

Вчора президент підписав законопроєкт, який вводить штрафи за перевезення дітей без автокрісла. Тим самим він фактично зобов’язав всіх водіїв з дітьми придбати спецзасоби для перевезення дитини, інформує Ukr.Media.

Нові правила викликали бурхливі обговорювання серед українців. У мережі почалися «батли» прихильників і супротивників автокрісел. На боці перших — статистика аварій, в яких діти на спеціальних кріслах виживають частіше та одержують менше травм.

Другі ж стверджують, що тепер з дитиною буде неможливо викликати таксі, які не бажають займати місце під автокрісло в багажнику або салоні. І дивуються віком дітей, які підпадають під закон — до 12 років.

Одночасно юристи кажуть, що в законі є лазівки, які дозволяють не купувати автокрісло. Наприклад, слова «автокрісло» у тексті закону взагалі немає.

Що змінилося після підписання закону, на скільки будуть штрафувати та чи можна обійти заборону.

Що змінилося

Закон № 1150 «про запровадження відповідальності за порушення правил перевезення дітей» передбачає, що дітей зростом до 145 сантиметрів або у віці до 12 років (до настання одного з цих параметрів) не можна перевозити в машині без дитячого крісла. Крім цього, підлітків до 16 років не можна перевозити в кузові будь-якій вантажівки, а організоване перевезення дітей відтепер заборонено в темний час доби.

Припис перевозити дітей в автокріслах і раніше був в ПДР, але за порушення не був передбачений штраф. Тепер це вважається адміністративним порушенням. У перший раз це обійдеться водієві в 510 грн., повторно протягом року — вже 850 грн.

У пояснювальній записці до закону йдеться, що кожен рік в Україні в ПДР гине близько 3,5 тис. осіб, в тому числі чимало дітей. При цьому звичайні ремені безпеки не можуть захистити пасажирів зростом менше ніж 135 см — тобто дітей. В той час, як за даними ВООЗ, правильно встановлені дитячі автокрісла зменшують ймовірність смерті приблизно на 70%.

За статистикою, у нашій країні автокрісла використовують лише для 12% у віці до 6 років. При цьому, наприклад, у Німеччині, Чехії, Польщі, Естонії, де штрафи за перевезення дітей без автокрісла коливаються від 35 до 400 євро, рівень користування дитячими кріслами в машинах майже 100%.

Закон набуде чинності на наступний день після його опублікування, після підписання президентом. Тобто очікується, що поліція зможе штрафувати водіїв вже в листопаді.

Лазівки в законі

Як з’ясувалося, закон містить лазівки, що дозволяють уникнути покарання. Про це заявив голова Всеукраїнської таксомоторної асоціації Андрій Антонюк. У тексті закону написано не автокрісла, а спецзасоби.

«Ніяких автокрісел ніякий закон не ввів. Можливо,»слуги народу» дійсно хотіли таку новину зробити, але «турборежим» зіграв з ними злий жарт. Я навіть листувався з депутатами з транспортного комітету. Я їм кажу — ви написали в законі, забороняється перевозити дітей у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, які дозволяють пристебнути дитину. А що таке спеціальні засоби, у законі не вказано», — пояснив Антонюк.

«На сайті Верховної Ради є визначення категорії «спеціальні засоби». Там сказано, що спецзасоби — це гумові кийки, наручники, сльозогінний газ. Читаючи цей закон, будь-який юрист скаже, що для того, щоб везти дитину, ви повинні в автомобілі з ременями безпеки використовувати гумові кийки, наручники, сльозогінний газ. Якщо везете двох дітей, одному даєте палицю, іншому наручники, і тоді ви дотримуєтеся правил дорожнього руху», — зазначив він.

Експерт також прокоментував норму закону, згідно з якою автокрісла повинні використовуватися і в таксі. Він нагадав, що в правилах дорожнього руху є пункт 2.3, який дозволяє водіям і пасажирам таксі не пристібатися зовсім. «Це діюча норма, її ніхто не відміняв. Просто додали, що якщо везете дитину, потрібні спецзасоби. Визначення спецзасобів в законі не додали», — пояснив Антонюк.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net