Світ

WWF визнав Францію головним забруднювачем Середземного моря пластиком

Франція виробляє найбільшу кількість пластикових відходів в середземноморському регіоні. Про це йдеться у звіті, опублікованому Всесвітнім фондом дикої природи (WWF), передає ТАСС.

За його даними, 4,5 млн т пластикових відходів були викинуті в країні в 2016 році. Більше половини з них (2,5 млн т) припадає на підприємства з виробництва пакувальних матеріалів. 80 тис. т сміття досі не зібрані і забруднюють навколишнє середовище. З них 11,2 тис. т потрапили в Середземне море.

Значний внесок у забруднення водойми внесли відпочиваючі на півдні Франції. За даними Фонду, 79% всіх пластикових відходів потрапляє в море через недостатній контроль місцевої влади за сміттям, який туристи викидають в прибережній зоні. Найбільша кількість відходів спостерігається на узбережжях Марселя, Ніцци і Корсики. Ще 12% пластику потрапляють в море річок, а решта 9% є результатом діяльності рибопромислових компаній. Про це свідчать знайдені серед сміття залишки пасток для крабів і мереж для лову мідій.

WWF вважає неефективною систему збору, класифікації та переробки сміття, яка діє сьогодні в середземноморських департаментах Франції. «Всього 22% відходів відправляється на переробку, тоді як все інше або спалюється, або складується на сміттєвих звалищах. За цим показником Іспанія, Словенія, Італія та Ізраїль обганяють Францію», — йдеться у звіті.

Економічні втрати Франції від сильної забрудненості Середземного моря були оцінені в €73 млн в рік. З них 40 млн може втратити туристична галузь. WWF пов’язує це з можливим відтоком відпочиваючих і небажанням інвесторів вкладати в інфраструктуру середземноморського узбережжя.

Збитки у сфері морських перевезень і рибної галузі можуть скласти €21 млн і €12 млн відповідно. Фонд зазначає, що пластикові відходи засмічують човнові двигуни і ускладнюють навігацію.