Здоров’я

Як дізнатися, що обмін речовин в нормі

Якщо ви помітили, що їсте частіше або більше, ймовірно, причина в метаболічних порушеннях.

Про метаболізм зазвичай згадують в контексті боротьби із зайвою вагою: як прискорити, щоб схуднути. Але помітити порушення обміну речовин можна задовго до того, як цифра на вагах поповзе вгору. Метаболізм регулює всі процеси в організмі, а тому його відхилення від норми може бути ознакою захворювання. Розповімо, як зрозуміти, що порушений метаболізм, і як підтримувати обмін речовин в нормі, інформує Ukr.Media.

Ви завжди голодні

Оскільки метаболізм регулює, як саме їжа переробляється в енергію, якщо обмін речовин прискорюється, ви можете відчувати постійний голод. З’являється відчуття, що вам важко насититися або голод настає швидше, ніж зазвичай, і вас весь час тягне перекусити.

Якщо ви помітили, що їсте частіше або більше звичайного, хоча режим фізичної активності залишився тим же, ймовірно, причина в метаболічних порушеннях. Особливо варто насторожитися, якщо ніяких інших змін в самопочутті немає: це може бути синдромом гіпертеріоза — порушення роботи щитовидної залози.

Швидко втомлюєтеся

Якщо ви весь час відчуваєте себе втомленими без видимих на те причин, це може бути ознакою уповільненого метаболізму. Через нього тіло не отримує енергію досить швидко, тому вам важко зберігати колишню активність.

Відчуття втоми, млявості і пригніченості — все це ознаки того, що метаболізм відбувається не так добре, як раніше. Наші тіла намагаються натякнути нам, що щось не так. Якщо ви почуваєте себе розбитим, швидше за все, ваше тіло не отримує достатньої уваги.

Радимо спробувати виспатися, але якщо навіть після цього відчуття розбитості не пройшло, варто звернутися до лікаря.

Різко змінюється настрій, відчуваєте пригніченість або тривожність

Настрій і психічні розлади часто тісно пов’язані з обміном речовин. Дослідження, опубліковане в журналі TheSkientist, повідомляє, що багато нервово-психічних розладів супроводжуються порушеннями метаболізму. Однак, виявлення та лікування метаболічних порушень у людей з несприйнятливою до лікування депресією може поліпшити, а іноді навіть усунути багато симптомів психічного розладу.

Якщо ви боретеся з депресією або іншими ментальними розладами, зверніть увагу і на свій метаболізм. Не виключено, що його нормалізація допоможе і з психічними проблемами.

Ви втрачаєте волосся

Метаболізм регулює майже всі функції організму, зокрема ріст і випадання волосся. Дослідження 2018 року показало, що у людей з метаболічним синдромом — сукупністю розладів, куди входить підвищений тиск, високий рівень цукру в крові та інші проблеми серцево-судинної системи — збільшується ризик андрогенетичної алопеції (підвищеного випадіння волосся).

Вас кидає у жар чи холод

Метаболічні процеси, які наше тіло використовує для перетворення їжі в енергію, також допомагають організму генерувати тепло. Під час їжі обмін речовин посилюється, нагріває тіло, щоб спалити калорії, тому ви відчуваєте підвищення температури. Таким чином, проблеми з температурою тіла можуть вказати на розлад метаболізму.

Наприклад, постійне відчуття холоду часто виникає через порушення харчування. Метаболізм сповільнюється, щоб запобігти голодуванню, тому не генерує температуру тіла, до якої ми звикли.

З іншого боку, якщо вас постійно кидає в жар без видимої причини, це може бути ознакою гіперактивного метаболізму, при якому організм інтенсивніше працює над тим, щоб створювати тепло і переробляти їжу.

Прискорене серцебиття

Інший можливий наслідок гіперактивного метаболізму — прискорене серцебиття без об’єктивних на те причин. Це теж відбувається тому, що швидкість, з якою тіло перетворює калорії в енергію, вища, ніж норма вашого організму.

Як зберегти метаболізм в нормі

Якщо підозрюєте, що з вашим обміном речовин не все гаразд, краще звернутися до лікаря, який допоможе поставити правильний діагноз. А для підтримки здорового метаболізму досить дотримуватися цих правил:

визначте, який ваш метаболізм у нормі — у всіх він різний, тому важливіше спостерігати за змінами у своєму організмі, а не порівнювати себе з іншими людьми;
постійно давайте своєму тілу помірні фізичні навантаження, особливо ті, що допомагають нарощувати м’язову масу;
регулярно харчуйтеся. На добу повинно бути не менше чотирьох прийомів їжі;
пийте воду. Щодо оптимальної кількості в добу єдиної думки немає, але, якщо ви відчуваєте спрагу, це крайня ознака зневоднення;
відпочивайте. Адекватний сон і управління стресом теж підтримуватимуть ваш здоровий метаболізм.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net