Соціум

Як навчитися більш усвідомлено користуватися телефоном

Як позбутися від цифрової тривожності.

Смартфон, як машина часу, яка рухається лише вперед: взяли телефон, щоб дізнатися, який сьогодні день тижня, і через годину виявляєте себе за переглядом фотографій колишньої однокласниці. Звичка в будь-яку вільну (і не дуже) хвилину діставати телефон формується непомітно, а от щоб позбутися від цифрової залежності, потрібно докласти чимало зусиль, інформує Ukr.Media.

Ось кілька порад для тих, хто хоче більш продуктивно користуватися смартфоном і звільнити час для реального життя.

Використовуйте програми для обмеження часу, проведеного в телефоні

Якщо у вас проблеми з самоконтролем, зробіть так, щоб смартфон сам тебе обмежував. Зараз з’являється все більше додатків, які дозволяють відстежувати, скільки часу ви проводиш в соцмережах, ставити нагадування про необхідність відпочити від телефону або заборонити доступ в конкретні програми після певного часу доби.

У минулому році компанія Apple випустила нову технологію під назвою Digital Health у складі iOS 12, щоб допомогти власникам iPhone ефективніше управляти своїми смартфонами. Google також пропонує аналогічні інструменти для Android.

Запитайте себе, що змушує вас братися за смартфон

Люди звертаються до смартфона, коли відчувають себе ніяково в компанії; від нудьги; тому що хочуть показати оточуючим, що не готові спілкуватися, і з інших причин. Звичка ховатися за екран смартфона може приховувати важливі проблеми — труднощі у спілкуванні з людьми, небажання займатися іншими справами.

Коли в наступний раз потягнетеся за телефоном, запитайте себе, для чого ви це робите. Можливо, зараз більш корисною для вас буде невелика медитація або інші практики для боротьби з тривожністю і концентрацією.

Придбайте звичайний будильник

Після того як виключаєте будильник на смартфоні, руки самі відкривають соцмережі, і ось ви вже не робите зарядку, обдумуєте день або виконуєте інші корисні ранкові ритуали, а гортаєш новинну стрічку.

Щоб не витрачати найважливіший час доби на непродуктивні звички, замініть телефон звичайним будильником. Це допоможе менше турбуватися і більше встигати.

Придумуйте правила, які допоможуть триматися подалі від телефону

Підключайте до цифрового детоксу друзів і подруг, особливо якщо ви навіть під час зустрічі ніяк не можете відірватися від екранів. Перетворіть це в гру. Наприклад, обідаючи в кафе, домовтеся, що хто перший дістане телефон, той оплачує весь рахунок. Тоді у кожної з вас буде мотивація залишатися більш залученою в живе спілкування.

Встановіть для себе зони, вільні від смартфона

Вирішіть, в яких місцях у вашому будинку не місце телефону. Найбільш очевидні варіанти: ванна, туалет і кухня. Візьміть за правило не приносити смартфон в заборонені зони. Так ви природним чином створите собі час для відпочинку від соцмереж і збережете телефон, який часто страждає під час їжі або водних процедур.

Під час цікавих подій практикуйте присутність в моменті

Дивитися концерт, спектакль або насолоджуватися іншими цікавими розвагами через екран смартфона стало звичайною справою. Правило «не запостила — значить, не було» змушує людей думати лише про те, куди встати і як зняти те, що відбувається.

Якщо у вас теж є така звичка, попрацюйте над тим, щоб від неї позбутися. Спробуйте взагалі не діставати телефон під час заходу. Спочатку це може виявитися складно — руки весь час сверблять зробити фото або перевірити повідомлення. Але коли ви впораєтеся з занепокоєнням, то зможете отримати набагато більше вражень від відпочинку.

Поясніть, що не можете оперативно відповідати на кожне повідомлення

Якщо у вас є звичка негайно відповідати на кожне повідомлення — від важливого питання до чергового мема — від неї не пізно позбутися. Розкажіть друзям, що намагаєтеся обмежити час, проведений в соцмережах, і попросіть їх не ображатися, якщо ви не відразу відреагуєте на їх повідомлення.

Домовтеся, що в разі особливої важливості вони будуть дзвонити або писати в одному певному повідомленні. Тоді ви зможете спокійно відключити повідомлення на телефоні і не переживати, що пропустите щось термінове.

Влаштовуйте вихідні від соцмереж

Ще одна корисна практика — відмовлятися від соцмереж на цілий день. Якщо турбуєтеся, що, коли перестанете кожну годину перевіряти повідомлення, світ завалиться, спробуйте провести вихідний без телефону і побачите, що це не так.

Щоб відмовитися від смартфона на день було простіше — займіться активним відпочинком: вирушайте на прогулянку, в подорож, влаштуйте генеральне прибирання або підіть в гості.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net