Здоров’я

Як правильно підготувати свій організм до холодів: корисні поради

Готувати організм до холодів треба правильно.

Осінь добігає кінця, і у північних регіонах температура ще більше опускається, тому багато людей активно готуються до холодів. Гарна новина полягає в тому, що є способи, як допомогти організму швидше адаптуватися. Над цим питанням кілька років замислювалися вчені, проводили дослідження і робили висновки. Пропонуємо вам дізнатися, що відбувається з організмом людини з настанням холодів і як підготувати свій організм до зими. Почати ще не пізно!

На що вказує наука

У 60-х роках минулого століття дослідники армії США зробили відкриття. Вони виявили, що голі чоловіки, які знаходились у камерах за температури +10° С, звикали до холоду і вже за два тижні припиняли тремтіти, інформує Ukr.Media.

Проведені значно пізніше дослідження у країнах Скандинавії і Великобританії підтвердили, що люди здатні звикати до холоду. Той самий факт підтвердив нещодавно проведений військовими експеримент, який вказує на те, що усі люди здатні адаптуватися до холоду.

Останній досвід

Під час дослідження 2014 року група здорових чоловіків вимушено проводила по три години на день у ваннах, наповнених водою, температура якої сягала близько +14° С. За даними Національного управління океанічних і атмосферних явищ, приблизно така ж температура води у жовтні у Атлантичному океані біля узбережжя Нью-Джерсі і Нью-Йорка.

У перші 20 днів від початку дослідження чоловіки тремтіли, що є нормальною реакцією нашого організму на охолодження. Їх пульс і метаболізм прискорювалися, виділяючи тепло, у той час як кровоносні судини звужувалися і ховалися з поверхні шкіри, тим самим викликаючи зниження температури тіла. Простіше кажучи, судинна система стискалася, спрямовуючи кров до внутрішніх органів, щоб уникнути переохолодження.

Позитивні зміни у дослідженні

З 20-го дня ситуація змінилася: тремтіння практично зникло, попри те, що обмін речовин і пульс раніше прискорювалися під час перебування у ванні з холодною водою. Кровоносні судини більше не звужувалися, а температура шкіри не опускалася, як це було раніше. Чоловіки казали про менший дискомфорт.

Те ж саме підтверджували зразки крові, у яких містилося менше маркерів стресу, викликаного охолодженням. З цього можна було зробити висновок, що їх тіла адаптувалися до холоду.

Роль жиру в організмі

Кожному з нас доводиться у якійсь мірі звикати до холоду. Процес адаптації досягається шляхом різних змін в організмі, які можуть підтримуватися людьми або пригнічуватися.

Знайшов наукове підтвердження той факт, що певний тип жирової тканини (бурий жир) може стимулювати організм генерувати тепло у результаті постійного охолодження. Постійні холодні умови якимось чином впливають на бурий жир, який проявляє себе під час охолодження тіла.

У новонароджених дітей жирової тканини дуже багато, саме вона допомагає їм залишатися у теплі, оскільки їх м’язова тканина ще недостатньо розвинена. Раніше вчені вважали, що у міру дорослішання людина витрачає запаси наявного бурого жиру, однак нещодавно проведені дослідження довели, що деякі частини тіла дорослої людини (верхня ділянка хребта, шия) зберігають бурий жир або виробляють новий у результаті охолодження.

Як реагує мозок, коли холодно

Температурне відчуття контролює головний мозок, який оцінює холод за температурою крові, що надходить до нього через шию. Саме тому, коли ми одягаємо шарф, нам стає тепліше. Обігрів шиї і крові, що протікає через неї, дозволяє за допомогою шарфа «обдурити» мозок, змушуючи повірити, що нам тепло. І навпаки, холодна тканина, яка обмотує шию влітку, допомагає нам охолодити тіло.

Ймовірно, що у результаті тривалого впливу холоду бурий жир в зоні шиї активізується і дозволяє людині почуватися добре навіть за невисоких температур.

Як зігріваються сучасні люди

Вчені вважають, що тіло людини має ряд механізмів, які допомагають йому пристосуватися до холодних умов. Однак багато людей у наш час пригнічують усі ці адаптивні здібності, принаймні, частково, таким чином захищаючи своє тіло від переохолодження. Ми звикли носити більше одягу взимку, пити гарячі напої, додатково опалювати приміщення, їсти більше — усе це не дає можливості організму стати менш чутливим до холоду.

Отже, бажання надягнути на себе светр, випити гарячого чаю і увімкнути опалення не несе шкоди для організму, попри те що перешкоджає адаптації організму до холоду і підвищує комунальні рахунки за обігрів приміщення. Стимулюючи своє тіло звикати до низьких температур, ви будете почуватися комфортно у будь-яку пору року без необхідності вдаватися до додаткових заходів.

Відрегулюйте термостат на кілька градусів нижче, припиніть загортатися у кілька шарів одягу, проводьте більше часу на вулиці у холодну погоду. З часом ви почнете звикати до холоду і будете почуватися комфортно навіть у найнеприємнішу погоду.

Найшвидший спосіб звикнути до холоду

Якщо у вас немає протипоказань і ви хочете швидше адаптуватися до холоду, почніть із холодного душу.

«Прийом холодного душу — не надто приємна процедура, але вона дозволяє організмові швидко адаптуватися», — говорить фізіолог Джон Кастеллані, який вивчав реакцію людей і їх здатність пристосовуватися до холоду. Він пропонує почати з 15-секундного прийому холодного душу і щодня знижувати температуру та збільшувати тривалість процедури на 10 секунд.

Прийом холодного душу або розтирання снігом безпечні для більшості людей і навіть можуть надавати оздоровчу дію. Однак людям із серцево-судинними захворюваннями слід підходити до процедури з усією обережністю.

«Коли ви схильні до дії холоду, перша реакція організму — це звуження кровоносних судин і підвищення артеріального тиску, — пояснює Кастеллані. — Саме тому різке зниження температури, наприклад, як під час стрибка у крижану ополонку, може спровокувати серцевий напад або інші проблеми з серцем». Якщо ж ви не страждаєте на подібні захворювання і хочете швидко адаптуватися до холоду, вже за тиждень регулярних прийомів холодного душу ви досягнете бажаного результату.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net