Соціум

Як зробити ранковий підйом легким і приємним?

Ну хто любить рано вставати? Особливо, коли треба йти на роботу або навчання. Так і хочеться перевести будильник ще на кілька хвилин. Хоча потім доводиться носитися по квартирі в паніці, відчуваючи роздратування і сонливість. Якщо це про вас — настав час змінювати звички, інформує Ukr.Media.

Зараз ми розповімо про найбільш дієві способи перетворити ранній підйом у легкий та навіть приємний ритуал.

Відкладіть гаджети перед сном

Світло монітора комп’ютера або екран смартфона заважає організму виробляти мелатонін — гормон, який відповідає за сон. До того ж від гаджетів дуже напружуються очі. Тому ті, хто любить, перед сном «посидіти в телефоні або за ноутбуком засинають довше, відповідно, прокидаються неохоче.

Сховайте будильник

Перед сном покладіть телефон або годинник у важкодоступне місце. Тоді зранку доведеться встати з ліжка і зробити кілька рухів, щоб вимкнути будильник. Після чого вже навряд чи захочеться лягати спати. Також поставте на будильник більш голосну або ритмічнішу музику. Це також збадьорить зранку.

Не переїдайте ввечері

Їжа теж може стати ворогом сну. Краще вечеряти не пізніше, ніж за дві години до відходу до сну. В іншому випадку шлунок буде півночі перетравлювати їжу, а тому вам буде важче заснути, а сам сон може бути неспокійним.

Створіть відповідну атмосферу в кімнаті

Якщо в кімнаті дуже жарко, холодно або занадто світло, якщо дратують сторонні звуки, постіль не зручна — заснути непросто. Щоб прокинутися бадьорим, заздалегідь переконайтеся, що ніякі зовнішні фактори не завадять вам виспатися.

Налаштуйте біологічний годинник

Багато хто робить помилку: прокидається протягом робочого тижня рано, а на вихідних намагається поспати довше. Режим збивається і рано встати вранці в понеділок особливо важко. Щоб прокидатися легко і відчувати бадьорість протягом дня, важливо налаштувати біологічний годинник. Для цього потрібно дотримуватися режиму сну. Якщо звикнути щодня лягати і вставати в один і той же час, через кілька тижнів біологічний годинник ідеально налаштується. Ви будете швидко засинати і прокидатися без будильника.

Не лягайте занадто пізно

Лягати спати раніше — справжнє мистецтво, яким сучасній людині оволодіти непросто. Стільки всього хочеться зробити ввечері: поговорити з друзями, погортати стрічку новин, пограти в ігри, подивитися кіно. І так час сну відкладається, а до дзвінка будильника залишається все менше і менше часу. Людині в середньому потрібно 8 годин сну, якщо поспати менше — прокинутися вже складніше. Враховуйте це, вирішуючи, коли лягати спати. Намагайтеся лягти до 11-12 годин вечора.

Не відтягуйте підйом

Якщо попереду багато справ, відтягувати підйом, переводячи будильник на кілька хвилин вперед — марна трата часу. Бадьоріше ви себе не відчуєте. Швидше, навпаки, якщо після різкого пробудження дати організму можливість розслабитися і задрімати, наступне пробудження дасться складніше. Якщо немає сил одразу встати з ліжка, потягніться, злегка масажуючи голову, випийте склянку води, яку можна завчасно залишити поруч. Продумайте плани на день. Відразу «запустіть » організм, не давайте йому розслабитися.

Зробіть ранок приємним

Якщо ви ненавидите процес ранкових зборів, спробуйте зробити його приємнішим для себе. Завжди можна викроїти півгодини або встати раніше, щоб спокійно випити чашку чаю або кави за цікавою книгою або серією улюбленого серіалу. Можна зробити зарядку, підбадьоритися і отримати заряд енергії. Знайдіть якесь просте заняття, яке піднімає настрій та присвятіть йому частину ранкового часу. Знаючи, що попереду чекає улюблене заняття, вставати буде значно легше.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net