Здоров’я

Які харчові звички дитини являються шкідливими для її здоров’я?

У сферу батьківської відповідальності входить прищеплення правильних харчових звичок. Розповідаємо про те, як зрозуміти, що щось пішло не так.

Батьки рано чи пізно зіштовхуються з проблемами при організації харчування своєї дитини. Діти не хочуть їсти овочі та фрукти, їдять на ходу, захоплюються солодощами — список скарг тат і мам може бути дуже довгим. Як впоратися з цими проблемами і переконати своє чадо правильно харчуватися, які існують найпоширеніші зміни в харчових звичках і, головне, як з ними працювати, розповімо в даній статі, інформує Ukr.Media.

Дитина «занадто мало їсть»

Перш ніж ставити такий «діагноз» своїй дитині, обговоріть проблему з дієтологом. «Занадто мало», «дуже багато» — поняття відносні. Кількість енергії і поживних речовин, необхідних дитині, залежить від цілого ряду факторів: віку, зросту, образу життя, індивідуальних характеристик обміну речовин.

Якщо дитина, попри те, що з’їдає не дуже великі порції за обідом, росте і розвивається нормально, бадьора і весела, турбуватися не варто. А от якщо ваш «образ малоїжки» не дуже активний, повільно зростає, порадьтеся з фахівцем.

Відмова від їжі або прийом їжі без апетиту можуть бути викликані психологічними причинами.

Наприклад, це може бути формою протесту або проявом стресу. Дитина може таким чином висловлювати образу на батьків через те, що вони не виконали якесь її бажання. Апетит може пропасти і із-за конфлікту з однолітками. Все це може припинитися само собою, коли буде усунена причина.

Психологи не рекомендують тиснути на дітей в цій ситуації, змушуючи їх їсти.

Більш ефективним буде прояв уваги і розуміння, тепла розмова, спроба знайти компроміс.

Третя поширена причина — в появі у дитини певних соціальних навичок. Наприклад, їй не хочеться їсти без додаткових розваг. Дитині може здаватися, що вона даремно втрачає час за їжею, поки по телевізору йде її улюблений мультфільм. Спробуйте зробити сімейне застілля не менш цікавим і привабливим, ніж пригоди мультиплікаційних героїв. Адже сімейна вечеря або обід — це не тільки прийом їжі, але і можливість поговорити один з одним, обмінятися новинами, обговорити плани.

Однак важливо дотримуватися однієї умови: за сімейним столом під час їжі ви не проводите «виховних» бесід і не читаєте нотацій. Вони точно не будуть сприяти пробудженню апетиту.

Дитина їсть тільки обрані продукти

Вибір певних продуктів, часом не найкорисніших — теж привід задуматися. Солодощі, тістечка, пиріжки і тортики — така дієта напевно призведе до набору зайвої ваги. Однак ожиріння — не головна проблема такого раціону.

Вибираючи якийсь один продукт на весь день, дитина позбавляє себе необхідних для росту і здоров’я поживних речовин.

Подолати тягу дитини до якогось одного продукту можна, залучаючи її до приготування їжі. Попросіть сина або дочку допомогти вам, дайте спочатку просте доручення — вимити овочі, нарізати хліб, перемішати салат і так далі. Нехай ваша кухня стане кулінарної студією, а ви — шеф-кухарями. Так готування з рутини перетвориться на веселу гру. А вам точно не потрібно буде умовляти дитину з’їсти ті страви, в приготуванні яких вона брала участь.

Дитина перекушує за грою на смартфоні або планшеті

Граючи з цифровими пристроями, дитина мало рухається. Але зниження активності — далеко не все, чим небезпечні мобільні пристрої. Захоплюючись грою, діти перестають нормально харчуватися і починають їсти те, що можна їсти, не відриваючись від екрана. Як правило, це висококалорійні продукти — класичний набір з чипсів, солодощів і газованої води.

Обійтися 20-30 хвилин без гаджета зможе будь-хто.

Введіть правило: на час їжі вся сім’я, включаючи дітей, відкладає свої смартфони і планшети в бік.

Після обіду запропонуйте дитині разом познайомитися з інтернет-ресурсами, де вам в ігровій формі допоможуть розібратися з навичками правильного харчування і освоїти їх. Грайте, проходьте тести разом, вивчайте нові рецепти і готуйте всією родиною.

Дитина «їсть всухом’ятку і на ходу»

Якщо дитина відмовляється від приготовленого обіду, замінюючи його бутербродами і снеками, які він з’їдає на ходу, — це ще один привід попрацювати над його харчовими звичками.

Єдиний по-справжньому вірний спосіб уникнути сухом’ятки в раціоні дитини — забезпечити її повноцінне домашнє харчування на весь тиждень і запропонувати альтернативний «здоровий» перекус. Замість чипсів, сухариків, гамбургерів — салат, корисний бутерброд, сухофрукти, свіжі фрукти і овочі, упаковані з собою. Вони не зіпсують дитині апетит перед обідом і допоможуть справитися з відчуттям голоду.

Дитина любить їсти вночі

Зверніть увагу, що іноді нічні походи до холодильника можуть бути ознакою проблем зі здоров’ям, але найчастіше вони свідчать про неправильно організований режим харчування. Протягом дня діти, особливо ті, у кого розпорядок дня заповнений численними гуртками та додатковими заняттями, просто не встигають або забувають поїсти. А із-за постійної напруги вони не відчувають голоду. Саме пізно ввечері або вночі, коли можна трохи розслабитися, голод все-таки наздоганяє їх.

Насамперед, дуже ретельно проаналізуйте розпорядок дня дитини.

Чи завжди у нього є реальна можливість нормально пообідати? Може бути, варто відмовитися від якогось заняття, щоб вивільнити час для їжі і відпочинку? Знайдіть можливість для спільних трапез — сніданку, вечері (не пізніше 8 вечора). Якщо дитина іноді захоче поїсти після вечері перед сном, приготуйте для неї йогурт, ряжанку або яблуко.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net