Men's & Women's

Які мамині та бабусині поради тільки заважатимуть у сімейному житті

Так, багато маминих порад для щасливого шлюбу час ігнорувати або залишити в минулому. Щонайменше, ці сім! Назвемо ці рецепти «шкідливими», адже вони можуть тільки зруйнувати вашу сім’ю, інформує Ukr.Media.

Для чоловіка завжди потрібно бути красунею

Бути красунею — чудово, якщо нею пощастило народитися. А якщо ні, що насправді означає ця фраза? Що ми заробляємо собі невроз, не маючи жодної можливості розслабитися. Ти перетворюєшся на виставковий зразок, ти зобов’язана чудово виглядати 24 години на добу 7 днів на тиждень. Деякі панянки доходять до крайнощів: вони прокидаються на годину раніше за чоловіка, щоб встигнути зробити зачіску та макіяж. Ми постійно відчуваємо, що нас оцінюють: чи досить гарні? Це тисне на психіку, але людина до всього звикає.

Проблема в тому, що як тільки ми втрачаємо можливість добре виглядати через хворобу або життєві обставини, ми перетворюємося в невротиків. «Дівчата, що мені робити? Я страшенно погладшала, тепер він мене покине, якщо не схудну», — знайома пісня? Цей стогін на кожному жіночому форумі лунає хоча б раз на добу. Не факт, що розлучення станеться, а от депресія — може розвинутись. Власне, на рівному місці. Тому що у мозку вже записано: «Негарна — значить нещасна».

Все, мантра спрацювала. Починається гонитва за красою, яка часом призводить до страшних наслідків, аж до летального на операційному столі. Що найцікавіше, навколо повно жінок, яких складно назвати красунями, і вони щасливі в шлюбі. Як же так? А їм просто не вкладали в голови фразу «ти повинна», от і все.

Прасувати сорочки — твій обов’язок!

Неможливо бути щасливою в шлюбі, якщо твоя роль — це роль безкоштовної прислуги. У сучасному житті немає чіткого поділу обов’язків на жіночі і чоловічі, тому що важка фізична праця в побуті більше не використовується. Що ми можемо сьогодні віднести до суто чоловічих обов’язків? Хіба що збір важких меблів і перестановку великогабаритної техніки. Це те, що ми робимо у своїх квартирах раз на п’ятирічку. А сорочки потрібно прасувати щодня. Мити посуд, пилососити, готувати, чистити сантехніку, прати — все це потрібно робити постійно. Це не важка, але монотонна і нудна праця.

Чому це маєш робити ти? І тим більше, з якого дива ти повинна прасувати його сорочки? Це ж він їх носить! Якщо ти скажеш, що тобі приємно піклуватися про коханого, то у це можна повірити. У тому випадку, якщо ти домогосподарка. А якщо ви рівноцінно зайняті працею, то це брехня. Тому що він у відповідь про тебе не дбає. Він відпочиває після роботи, поки ти працюєш. Якби за таких умов можна було жити щасливо, то раби ніколи не повставали б.

Хвора ти нікому не потрібна

Невідомо, навіщо деякі матері вкладають в голови доньок таку думку, тому що це дійсно страшно. Уяви собі життя, в якому ти повинна приховувати від найближчої людини своє погане самопочуття. Уяви, що тобі поставили серйозний діагноз і ти навіть не можеш поділитися з чоловіком своїми страхами та переживаннями. Ти думаєш, це дурість і міф? Ні. Кожна з нас хоч раз у житті, але чула від когось таке: «Ти нікому не потрібна, коли хвора, і твої діти нікому не потрібні, якщо вони хворі. Чоловік і батько вас неодмінно кине, тож приховуй до останнього, а коли стане неможливо приховувати — змирися. Сама винна, нічого було хворіти».

Це звучить зовсім страшно, але статистика, на жаль, невблаганна: у нашій країні жінка зі смертельним діагнозом найчастіше залишається сама. Хворих дітей чоловіки кидають ще охочіше, бо «не витримують». Вони можуть собі дозволити «не витримати», тому що існують в тій же парадигмі, що і ми. У них теж є вуха, вони теж чують, що хвора нікому не потрібна. Все, у них є індульгенція. Їх ніхто не засудить. Вас, жінок, попереджали — з вас і попит.

Не можна відмовляти чоловікові в сексі

Спробуй замислитися, як це звучить. Передбачається, що секс потрібен лише чоловікові. Ти не можеш хотіти сексу, ти не можеш його «взяти». Ти можеш тільки «дати» — ну або не дати, відмовити. Але відмовляти недобре. Чоловік образиться, йому ж треба. А тобі — не треба. Ти і так обійдешся — подумаєш, захотілося! А якщо не захотілося, потерпи. До чого це призводить? До того, що тобі все складніше отримувати задоволення від сексу.

Власне, ще до того, як ти ним почала займатися, тебе попередили, що секс — обов’язок: твоя справа — дати, більше від тебе нічого не треба. З такими установками в голові важкувато отримувати від сексу задоволення. А щасливий шлюб без хорошого сексу неможливий.

Подаруй йому малюка!

На перший погляд, в цій фразі немає нічого поганого: чоловік же насправді нічого не робить для того, щоб з’явилася дитина. Вся праця — виношування, народження, вигодовування — це твоя турбота. Дитина дійсно з’являється в житті чоловіка як цінний подарунок. Але що таке подарунок? Це жест доброї волі. Обдаровуваний нічого тобі не повинен: не хотіла, то могла б і не дарувати, а як захотіла, то сама і готуй цей цінний сюрприз. При цьому тебе запевняють, що без цього подарунка чоловік тебе не цінуватиме. Якщо жінка не подарувала малюка чоловікові — це погана, негідна жінка. Розумієш, так? «Подарунок» від тебе вимагають. Ми бачимо, до чого це призводить: жінки щедро обдаровують чоловіків, які потім розкидаються такими «подарунками» — а що, інша теж подарує, немає проблем.

Важливо розуміти, що дитина — це не подарунок. Це спільний проєкт. Важкий проєкт. Але дуже-дуже цікавий, якщо ви обидва цього хочете. А «дарувати» чоловікові потрібно що-небудь інше.

Не смій напиватися, коли чоловік поряд!

Перекладаємо: «Не смій напиватися взагалі ніколи». Тому що передбачається, що ви з чоловіком живете разом і відпочиваєте разом, тож напиватися можуть тільки дружини чоловіків, які їздять у відрядження, а іншим показаний тверезий спосіб життя. А з якого дива, власне кажучи? Ти доросла, дієздатна жінка, що має право розпоряджатися своїм тілом і майном. Чому ти не можеш напитися? Проблема взагалі не в алкоголі, до речі. Проблема в тому, що тебе ставлять на місце дитини, у якої є суворий «батько» — чоловік. Ти повинна запитати дозволу, а якщо ти зробила це самовільно — тобі має бути соромно.

Але річ у тому, що доросла людина не може перебувати у позиції дитини і не відчувати когнітивного дисонансу. А когнітивний дисонанс — це попросту конфлікт, який виникає у твоїй свідомості: на тебе покладені всі обов’язки дорослої людини, при цьому волю дорослої людини тобі заборонили. Якщо чоловік підтримує цю позицію, ти, швидше за все, рано чи пізно подаси на розлучення. Не через алкоголь. А через те, що чоловік став «батьком», ти — «дитиною», а люди, що подорослішали, завжди йдуть з батьківської хати.

Створи в будинку атмосферу затишку

Ніхто вже не розуміє, що саме означає ця фраза. Але ти повинна цю саму атмосферу створити — і крапка. Передбачається, мабуть, що твоє завдання — створити будинок, в який хочеться повертатися. Увага, питання: а чому твоє? А чому ні. Насправді, будинок — це твоє лігво, в якому ти відчуваєш себе комфортно і в безпеці. Це — базова потреба будь-якої живої істоти. І якщо ти відчуваєш, що ця базова потреба не забезпечується, ти не можеш бути щасливою.

Але так само ти не можеш забезпечити її самостійно — просто тому, що вас в будинку двоє. Дві атмосфери — твоя і його. І, скільки ти свою не створюй, якщо твій чоловік над цим не працює — нічого не вийде. Тому системний баг потрібно видалити: не ти, а ви вдвох повинні створювати приємну домашню атмосферу. Інакше це не працює.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net