Соціум

Які найбільш прибуткові та витратні хобі українців

Найчастіше українці заробляють на художній творчості і музиці, найменше – на риболовлі та полюванні.

Кожен п’ятий українець займається спортом, а кожен десятий захоплюється музикою. Водночас більшості досить просто слухати музичні композиції. 14% обов’язково щось колекціонують. Стільки ж ходять на полювання чи риболовлю, хоча заробляють на цьому менше всього. При цьому найбільш витратним хобі серед наших громадян виявилися подорожі, оскільки 4 з 10 українських туристів тільки на інвентар витрачають від 1 тис. грн до 3 тис. грн щомісяця, інформує Ukr.Media.

На книги, танці і художню творчість українці переважно витрачають не більше 500 грн на місяць. Колекціонери найбільше люблять торгуватися, а серед найбільш рідкісних хобі — заняття голубівництвом, картами Таро і пошук акцій у магазинах.

Загалом, п’ятірка найбільш поширених серед українців хобі виглядає наступним чином:

Спорт — займаються 20% опитаних. Серед них 42% українців їздять на велосипеді, 17% займаються фітнесом, 12% — футболом. Кожен десятий респондент обрав для себе більш рідкісні активності: боулінг, американський футбол, автоспорт, спортивний туризм, тріатлон і сквош. Заробляють на спорті 15% опитаних.
Колекціонування (14%). Найчастіше збирають монети — 28%. Багато вказали, що колекціонують статуетки, годинники, моделі машин і залізниці. Але знайшлися і ті, хто збирає міні-пляшки з-під алкоголю, медичні інструменти і морських свинок.
Полювання і риболовля (14%). Рибалять двоє з трьох опитаних, а 27% роблять і те, і інше. Заробляють на цих захоплення тільки 9% українців.
Музика (13%). Українці переважно грають на гітарі, а прослуховування пісень — хобі кожного третього цінителя музики. Заробляють на ній 21% українців.
Художня творчість (11%). Найбільш популярне малювання (22,6%), вишивання (16%) та в’язання (13%). Серед незвичайних хобі респонденти назвали точіння бритв, шиття ляльок з капрону і прикраса весільних кортежів. Заробляють на творчості 32% громадян.
Тільки 14% з решти 28% українців сказали, що не мають ніяких захоплень. Інші мають якісь інші хобі.

Найбільш витратними хобі виявилися наступні:

Подорожі — до 3 тис. грн.
Спорт — від 500 грн до 2 тис. грн.
Музика, рибалка і полювання, колекціонування — до 1 тис. грн.
Танці, читання і художня творчість — до 500 грн.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net