Політика

Якість правосуддя в Україні покращилася — Рада Європи

У Раді Європи позитивно оцінили роботу нового Верховного Суду. Проте на розгляді Верховної Ради знаходиться законопроект про його «перезавантаження».

Верховний Суд, який розпочав роботу в Україні наприкінці 2017 року внаслідок судової реформи, показує хорошу роботу з новим процесуальним законодавством при забезпеченні єдності судової практики. Про це сказано в тексті звіту Ради Європи про результати оцінки судової реформи (2014 — 2018) в Україні.

Новий Верховний Суд розпочав свою роботу в грудні 2017 року. Суд працює в складі 192 суддів, призначених за результатами проведення відкритого конкурсу, який проводився вперше. На думку Ради Європи, процедура конкурсу є дуже позитивною для забезпечення об’єктивного відбору кандидатів і була схвалена зовнішніми спостерігачами за її прозорість і ретельність.

Експерти також зазначають, що результати судової реформи показують «позитивну тенденцію до підвищення професіоналізму, ефективності і якості правосуддя, а також зменшення корупції».

Утім, на розгляді Верховної Ради знаходиться ініційований президентом Володимиром Зеленським законопроект № 1008, яким, серед іншого, передбачається перезавантаження нового Верховного Суду шляхом проведення повторного відбору суддів і скорочення їхньої кількості у два рази. У пояснювальній записці до законопроекту відсутні будь-які аргументи на користь такого «перезавантаження».

Як повідомлялося, західні дипломати розкритикували законопргоект з реформою судової системи.

Нагадаємо, 2 вересня на зустрічі з представниками Кабміну, Верховної Ради і силових відомств Зеленський зажадав оновити склад судів першої інстанції.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net