Світ

Японія відновлює китобійний промисел

Це в Японії було заборонено більше 30 років.

Японія залишила Міжнародну комісію з промислу китів (IWC), членом якої вона була протягом більше 60 років. Тепер японська влада планує відновити комерційне полювання на китів.

Рішення, пояснює агентство, було прийнято після того, як остання пропозиція Токіо відновити китобійний промисел була відхилена на щорічній нараді IWC у вересні минулого року. Після цього Японія пригрозила тим, що покине міжнародну організацію, в якій досі немає єдності думок щодо комерційного полювання на китів: деякі її члени виступають за китобійний промисел, деякі — проти, інші час від часу підтримують то ту, то іншу сторону, інформує Ukr.Media.

Коментуючи ситуацію, генеральний секретар японського кабінету міністрів Йосихіде Суга зазначив, що відмова країн-членів IWS підтримувати у вересні минулого року пропозицію Токіо «виявило той факт, що в організації країнам з різними поглядами неможливо навіть намагатися співіснувати разом». Про плани залишити організацію Японія заявила в грудні минулого року, чим викликала критику з боку Грінпісу і ряду таких членів IWC, як Австралія і Нова Зеландія.

Міжнародна комісія з промислу китів була заснована в 1948 році. Спочатку вона складалася з країн, які підтримували китобійний промисел. Метою цієї організації було забезпечити належне збереження запасів китів і, таким чином, зробити можливим впорядкований розвиток китобійного промислу». Однак згодом до IWC стало приєднуватися все більше країн, які виступали проти комерційного полювання на китів. Японія була членом цієї організації з 1951 року.

Китобійний промисел вона припинила згідно з мораторієм, який був прийнятий комісією в 1982 році. Однак відомі випадки, коли в Японії полювали на китів в «дослідницьких цілях» (це відбувалося в 1987-му і 1994 роках). Міжнародна спільнота ці дії тоді розкритикувала, зазначивши, що вони є прикриттям для комерційного китобійного промислу. Відомо, що м’ясо спійманих китів було продано на внутрішньому ринку.

При цьому відновлення комерційного полювання на китів щодо окремих видів (наприклад, малих смугастиків) Токіо лобіював протягом останніх 30 років, будучи членом IWC. Однак його спроби відновити китобійний промисел кожен раз блокувалися так званими антикитобійними країнами.

Тепер комерційний китобійний промисел Японія планує відновити з понеділка, 1 липня. Полювання буде вестися в межах виключної економічної зони Японії.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net