Прогрес

Японські палеонтологи знайшли раніше невідомий вид гадрозаврів

Він жив, згідно з дослідженнями, приблизно 72 мільйони років тому.

Палеонтологи з Японії знайшли невідомий раніше вид гадрозаврів, що мешкали в пізньому крейдяному періоді. Відкриття допоможе пролити світло на еволюцію динозаврів та особливості їх розвитку, інформує Ukr.Media.

Гадрозаври є однією з найбільш вивчених груп травоїдних динозаврів пізнього крейдового періоду. Їх скам’янілості були знайдені в Північній і Південній Америках, Євразії і навіть Антарктиді. Але, попри достатню вивченість цього роду плазунів, вчені досі знаходять їх нові види.

Співробітник Університету Хоккайдо Єсицугу Кобаясі і його колеги опублікували дослідження, в якому повідомляють про виявлення нового гадрозавра, якого вони назвали Kamuysaurus japonicus. Скам’янілості були знайдені в морських відкладеннях формації Акобуті на острові Хоккайдо. Знахідка останків гадрозаврів в морському середовищі — рідкість. Вона, за словами вчених, сприяє розумінню різноманітності цього роду динозаврів в різних середовищах існування.

Вік виявленого примірника склав 72 млн років, а його довжина — близько восьми метрів. Це повністю відповідає дорослому гадрозавру середнього розміру. Автори повідомляють про ряд унікальних особливостей виявленого зразка, включаючи невеликий гребінь на черепі і короткий ряд шипів, спрямованих вперед. Аналіз цього нового виду показує, що він пов’язаний з іншими гадрозаврами з Далекого Сходу, такими як лайянгозавр з Китаю і керберозавр з Росії.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net