Політика

Юнкер: Греція потрапила в Єврозону обманом

Греція стала членом єврозони завдяки фальсифікації статистики. З такою заявою виступив Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер в інтерв’ю німецькому таблоїду Bild.

У 2001 році Греція вступила в єврозону. Тоді незалежні експерти не перевірили статистику, необхідну для включення в валютний союз, і Греції вдалося її фальсифікувати, заявив він.

За його словами, валютний союз «повинен бути надійніше шлюбу», інакше ніхто не буде в нього вірити. Перш ніж приймати країну в зону євро, потрібно перевіряти всі ретельніше, ніж перевіряли раніше.

«Це правда, що Греція стала членом зони євро в 2001 році після фальсифікації статистичних матеріалів. До цього дня я звинувачую себе в цьому», — сказав він, пояснивши, що тоді виступав проти того, щоб дані національних статистичних служб перевіряли незалежні експерти.

Тепер же у ЄС є власне статистичне відомство Eurostat, яке і займається перевірками, продовжив Юнкер.

«Так що Європа вчиться на своїх помилках», — заявив він.

Єврозона — валютний союз в рамках ЄС. Зараз до неї входять 19 країн, офіційною валютою яких є євро. Єврозона почала функціонувати в січні 1999 року, коли євро ввели в безготівковий обіг. Країни, що вступають в єврозону, передають Європейському центральному банку повноваження в частині грошово-кредитної політики.