Прогрес

З чого будуватимуть будинки на Марсі

Марсіанська архітектура може бути незвичайною — хмарочоси на основі піщаної породи дозволять колонії вижити, передає Americaru.

У той час як високі скляні хмарочоси створюють вражаючий образ, в суворих умовах Марса потрібно щось більш просте і набагато більш стійке. Також марсіанським колоністам потрібна буде проста схема використання ресурси. З огляду на кількість ракетного палива, необхідне для переміщення кожного кілограма в космосі, підкорювачі Червоної планети не зможуть дозволити собі розкіш витрачати ресурси на будівництво. Є нове рішення — використовувати грунт з печер як основу для створення великих поселень.

Це означає, що марсіанська поверхня повинна бути заповнена функціональними будівлями, які будуть зручно розподіляти наявні ресурси і вписуватися в ландшафт. Це також призведе до архітектури з більш утилітарною спрямованістю, оскільки людям необхідно уникати високих рівнів радіації і створювати прості системи життєзабезпечення.

На Марсі, де люди будуть боротися навіть за виживання, може знадобитися абсолютно новий тип архітектури. Дизайнерська студія Hassell розробила 3D-друковані середовища проживання NASA і тепер пропонує варіант будівель для майбутньої колонії на Марсі.

«На Марсі ми не можемо використовувати високоякісні будівельні матеріали, такі як сталь і алюміній, тому що у нас немає виробничих потужностей для вилучення їх з необробленої руди, яку ми могли б здобувати. Найголовніше, що можна зробити, — це взяти реголіт, марсіанську пил і запікати для створення міцного скла. З такого матеріалу ми зможемо будувати шаруваті будови», — кажуть фахівці студії.