Прогрес

Загадковим явищам, що відбуваються в Антарктиді, вчені знайшли пояснення

Антарктида – батьківщина химерних знахідок і загадкових явищ.

Антарктида — батьківщина химерних знахідок і загадкових явищ. Наприклад, кожну ніч тут чути загадковий рев, який супроводжується землетрусами. Але в усіх дивацтв є наукові пояснення, інформує Ukr.Media.

Вчені з Чиказького університету досліджували найхолодніший континент на Землі за допомогою обширної мережі спеціальних приладів — сейсмометрів, встановлених у всіх точках Антарктиди. Вони виявили щось цікаве — кожну ніч лід як би оживає, викликаючи міні-землетруси, які тривають одну секунду.

Вчені спостерігали ці явища навіть у тих районах, де сейсмічна активність не була зафіксована. Їх зацікавив і спантеличив той факт, що землетруси відбувалися тільки вночі, вони вважали його аномальним. Але експерти знайшли відповідь — нічні антарктичні землетруси пов’язані зі зміною клімату — таненням полярних льодовиків. Вночі стає холодніше, і лід стискається, вода під ним розширюється, збільшуючись в обсязі. Потім шар льоду з шумом тріскається. Так і відбуваються крихітні крижані землетруси. Цей процес схожий на виверження вулкана, але тільки замість лави — лід.

На думку вчених, такі явища, струшують льодовики, зайвий раз нагадують, що наша планета страждає і відчуває стреси через зміни клімату.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net