Економіка

Західні області України планують об’єднати Малим карпатським кільцем

Три західні області планують об’єднати Малим карпатським кільцем.

Львівську, Івано-Франківську і Закарпатську області планують за три роки об’єднати Малим карпатським кільцем вартістю 1 млрд грн.

Львівська облдержадміністрація за участю Івано-Франківської і Закарпатської ОДА завершує розробку проекту Малого карпатського кільця, що передбачає будівництво дорожнього кільця протяжністю 100 км для об’єднання трьох областей і гірськолижних курортів, інвестиції в проект оцінюються в 1 млрд грн. Про це повідомив перший заступник голови Львівської ОДА Василь Лозинський під час Міжнародного економічного форуму у Львові, передає Інтерфакс-Україна.

«У нас є амбітний план, і ми вже почали по ньому рухатися… Міністерство (розвитку громад і територій. — ред.) підтримує наше бачення в частині проекту з розвитку інфраструктури карпатського регіону. Ми попередньо опрацювали план, у тому числі з головами Івано-Франківської та Закарпатської ОДА. Вони підтримують створення так званого Малого карпатського кільця», — повідомив Лозинський.

За попередніми підрахунками, довжина Малого карпатського кільця становитиме 100 км. На деяких ділянках дорога вже існує, на інших буде побудована з нуля.

«Коли буде повна проектна документація, будуть більш чіткі цифри. Від цього кола відходитимуть так звані промені в сторону Івано-Франківської області, Закарпаття і Львівщини в напрямку до кордонів. Частина документації вже розробляється. Частину готовий профінансувати бізнес, щоб прискорити процес», — розповів Лозинський.

За його словами, попередня вартість проекту — 1 млрд грн, які ОДА має намір запропонувати Кабміну виділити з 2 млрд грн, передбачених програмою розвитку Карпатського регіону на 2020 рік.

«З 2 млрд грн, за програмою розвитку Карпатського регіону, левову частку (напевно, половину) ми пропонуємо направити на будівництво доріг так званого Малого карпатського кола, що має об’єднати три області в частині будівництва нових доріг. Наприклад, зараз відстань між Славським і с. Пилипець — близько 100 км і більше трьох годин їзди. Якщо ми зробимо це коло, «прорубавши» деякі дороги, навіть «великою ціною», час поїздки забиратиме всього 30 хвилин», — повідомив голова Львівської ОДА на форумі.

Перший заступник міністра розвитку громад і територій Дмитро Живицький зазначив, що розвиток Карпат є одним з пріоритетів президента і Кабміну.

«Програма розвитку Карпат сьогодні в пріоритеті і у президента України, і у Кабінету Міністрів. Далі ми разом з місцевою владою і бізнесом будемо опрацьовувати наступні кроки з розвитку регіону і туризму як передумови для цього розвитку», — сказав він.

Як уточнив агентству Лозинський, у планах — до літа-2020 мати готову документацію. При оптимістичному сценарію реалізувати проект розраховують за три роки.

«Будуть закладатися кошти для проектних робіт у наступному році. У наших планах — отримати влітку-2020 готову документацію саме по кільцю. Першим фінансовим ресурсом для цього ми бачимо Карпатську програму, яку адмініструє Мінрегіон. Однозначно має бути співфінансування об’єднаних територіальних громад (ОТГ), місцевих громад обласного значення. Якщо швидко рухатися, то за три роки, думаємо, усі роботи можна завершити», — додав чиновник.

Як він уточнив агентству, серед компаній, зацікавлених взяти участь у проекті, — ТОВ ОККО-рітейл, яке планує будівництво гірськолижного курорту в ОТГ Славське.

«У тому числі, ведуться переговори з ним. Компанії, які працюють на території Івано-Франківської і Закарпатської областей, зараз обробляють пропозиції і, думаю, через два тижні також дадуть нам відповідь, після чого ми зможемо вже офіційно представити їх», — сказав Лозинський.

За його словами, Львівська ОДА має намір за місяць створити дорожню карту для всіх учасників проекту: визначити замовника будівництва, балансоутримувача дороги і того, хто саме її обслуговуватиме. «Загальне розуміння є, але ми хочемо всіх посадити за один стіл, щоб намалювати всім терміни і завдання, за якими потрібно рухатися», — резюмував Лозинський.

Нагадаємо, ЄБРР виділить Україні € 300 млн на регіональні дороги. Прем’єр-міністр Олексій Гончарук з віце-президентом ЄБРР Аланом Пію підписали меморандум за програмою фінансування регіональних доріг.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net