Здоров’я

Заморожені овочі та фрукти корисніше свіжих — вчені

Заморожені фрукти та овочі можуть містити стільки ж вітамінів і мінералів, а іноді навіть більше, ніж свіжі, вважають вчені Університету штату Північна Кароліна.

«З точки зору збереження продуктів заморозка є найкращим способом. Таким чином, всі корисні рослинні сполуки, які є в свіжих зрілих плодах, доступні людині після розморожування, — пояснила директор Інституту здоров’я рослин Мері Енн Ліла, передає life.ru.

Як пояснили експерти, заморожені фрукти «збираються на піку зрілості», коли вони містять найбільшу кількість мінералів і вітамінів. Потім продукція швидко заморожується і упаковується з застосуванням азоту, що дозволяє зберегти всі поживні речовини.

У свою чергу овочі перед заморожуванням бланшують, завдяки чому вони не знебарвлюються, темніють і не втрачають смак. В іншому випадку зелені овочі можуть набувати сіруватий або коричневий вид.

Дослідники відзначають, що заморожені фрукти і овочі, зібрані на піку зрілості, легко компенсують будь-які втрати поживних речовин в людському організмі, оскільки можуть містити на 10-50% більше вітамінів і мінералів у порівнянні зі свіжими.

«Наприклад, якщо порівняти свіжу стручкову квасолю, яку можна знайти на прилавках в магазині, із замороженою, то остання майже завжди містить більше поживних речовин», — сказав професор кафедри наук про продукти харчування, біообработке і харчуванні в Університеті штату Північна Кароліна Маріо Дж . Ферруцці.