Світ

Збройні сили Карабаху відбили диверсійну атаку Азербайджану

Військовослужбовці Армії оборони запобігли спробі диверсійного проникнення в Нагірному Карабасі. Про це в понеділок повідомляє прес-служба міністерства оборони Нагірно-Карабахської Республіки (НКР).

Відзначається, що 22 вересня о 16:15 за місцевим часом азербайджанські ВС здійснили спробу перетнути лінію зіткнення в районі одного з бойових постів на південно-східному напрямку.

В результаті грамотних дій Армії оборони, азербайджанські військовослужбовці були відкинуті на вихідні позиції. Тіло одного азербайджанця вони залишили на нейтральній території.

Відзначається, що Армія оборони НКР втрат не зазнала. Подробиці інциденту з’ясовуються.

Деякі моменти спроби диверсії були зафіксовані камерами відеоспостереження.

У свою чергу Міноборони Азербайджану спростовує факт диверсії, заявляючи, що солдат Абдулрахманов Рамін Шовкет оглу заблукав і був убитий. Азербайджанська сторона звернулася до представництва Міжнародного комітету Червоного Хреста для виведення тіла військовослужбовця з лінії зіткнення.

Відзначимо, що 23 вересня в Нью-Йорку заплановані переговори глав МЗС Вірменії і Азербайджану — Зограб Мнацканяна і Ельмара Мамедьярова — по Карабаху.

Як відомо, початок карабахського конфлікту було покладено в 1988 році, після заяви переважно населеного вірменами Арцаха (Нагірного Карабаху) про вихід зі складу Азербайджану. 10 грудня 1991 року в Нагірному Карабасі відбувся референдум, де 99,89% висловилися за повну незалежність від Азербайджану. Референдуму передували погроми вірмен у різних містах Азербайджану — Сумгаїті, Баку, Кіровабаді та ін.

Ініційовані Азербайджаном слідом за референдумом широкомасштабні бойові дії призвели до втрати контролю не тільки над Нагірним Карабахом, але і прилеглими до нього сімома районами.

З 12 травня 1994 року після набуття чинності тристоронньої угоди про перемир’я в зоні конфлікту припинені військові дії, які, однак регулярно порушуються Азербайджаном. ЗС Азербайджану періодично обстрілюють також прикордонні села і дороги Вірменії, поза зоною карабаського конфлікту, що є спробою перенести конфлікт по всій протяжністю кордону між двома країнами.

Переговори щодо мирного врегулювання конфлікту в Карабасі ведуться в рамках Мінської групи ОБСЄ, співголовами якої є США, РФ і Франція.

Країни-співголови підкреслюють, що вирішення карабаського конфлікту має бути засноване на основоположних принципах міжнародного права — незастосування сили, територіальна цілісність, рівноправність і право народів на самовизначення.