Соціум

Здивування є одним з незвичайних проявів міміки у людини

Здивування є одним з незвичайних проявів міміки у людини. Більше того, воно також зустрічається у деяких видів тварин: у мавп, собак, кішок. У цій статті поговоримо, як відбувається це явище, від чого залежить, і які риси йому притаманні, інформує Ukr.Media.

Чому людина дивується

Перш ніж дізнатися, навіщо люди округлюють очі від подиву, слід зрозуміти причини виникнення цієї емоції.

В основі подиву завжди лежить якийсь об’єкт, який несподівано потрапляє в поле зору або чутності. Причому ним може бути як реальна річ, так і явище, звук, новина. Головне, щоб це стало несподіванкою, адже тільки тоді людина буде справді здивована. Цю емоцію організм переживає рефлекторно, на основі своїх інстинктів.

Як тільки в поле зору або чутності потрапляє щось незвичайне, мозок підсвідомо викликає здивування, приковуючи увагу людини на цьому. Саме через це люди немов упадають у ступор, не в силах поворухнутися, оскільки свідомість концентрує їх на предметі, і неважливо, супроводжується страхом здивування чи радістю.

І якщо заціпеніння є лише побічним ефектом, округлені очі грають важливу роль в процесі подиву.

Чому округлюються очі

Розширення очних яблук відбувається автоматично, у більшості випадків людина не контролює цю дію. Як тільки в полі зору з’явився об’єкт, що викликав подив, мозок самостійно прагне надати як можна більше інформації про нього. Зробити це можна завдяки збільшенню кута огляду і більш ретельній візуальній оцінці.

Саме тому при відчутті цієї емоції очі округлюються: свідомість просто хоче отримати більше даних про те, що відбувається з допомогою розширення поля зору. Це може здатися дивним, оскільки округлені очі практично нічим не допомагають при оцінці ситуації і розгляді об’єкта. Сучасні люди і так прекрасно бачать все необхідне, зберігаючи стандартне положення повік.

Але, як говорилося вище, ця поведінка є рефлекторною. Вона була вироблена з допомогою інстинктів ще первісними людьми. У той час людина жила в зовсім іншому оточенні, стикалася з іншими небезпеками. Їй доводилося покладатися не на телефон, машину або комп’ютер, а на свої почуття. Тому можливість під час подиву різко збільшити кут огляду була дійсно корисним умінням.

Нині ж цей рефлекс використовується за замовчуванням, адже дістався він у спадок від далеких предків.

Очі і рот

Крім округлення очних яблук здивування нерідко супроводжується і відкритим ротом. На перший погляд може здатися, що тут немає ніякого зв’язку, але це не так. Відкритий рот також є однією з причин, яка провокує округлення очей під час подиву.

Ця мімічна особливість теж будується на рефлексах і витікає корінням в далеке минуле, до первісних людей. Коли поруч з’являлася небезпека, їх організм намагався якомога сильніше загострити всі почуття і підвищити шанси на виживання.

Коли мавпоподібна людина під час подиву відкривала рот, починав працювати вомероназальний орган, що підсилює нюх. Як тільки запахи проникали в ніс, організм загострював й інші сенсори: вуха і зір. І якщо органи слуху ніяк не змінювали свою форму, то повіки роз’їжджалися в різні боки.

Під час здивування очі округлюються, щоб надати людині більший кут огляду для розгляду об’єкта, який спровокував це почуття. Однак у сучасному світі цей навик не має практичної користі.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net