Політика

Зеленський підписав указ про масштабні реформи

Серед порушених у документі тем — приватизація, банки, ринок землі, трудове законодавство. Дедлайн розробки законопроектів встановлений на кінець поточного року.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ Про невідкладні заходи щодо проведення реформ і зміцнення держави. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Офісу президента.

«У документі йдеться про заходи, спрямовані на продовження структурних економічних реформ, введення додаткових механізмів для прискорення соціально-економічного розвитку України, підвищення рівня добробуту населення, гармонійного розвитку регіонів, запровадження європейських стандартів життя, зміцнення держави», — зазначили в прес-службі.

Зокрема, до кінця поточного року в економічній, фінансовій та енергетичній сферах Кабмін повинен вжити заходів щодо розробки і внесення на розгляд Ради законопроектів щодо створення умов для функціонування конкурентного ринку залізничних перевезень в Україні та поліпшення якості і доступності відповідних послуг, функціонування внутрішнього водного транспорту, управління відходами, протидії незаконному видобутку бурштину, погашення заборгованості на оптовому ринку електроенергії, що утворилася до 1 липня 2019 року, лібералізації діяльності в сфері виробництва спирту етилового і лібералізації трудових відносин та оновлення законодавства про працю.

Крім того, до кінця року очікується розробка урядом проектів законів щодо створення сприятливих умов для діяльності підприємців, зокрема введення дворічного мораторію на проведення перевірок фізичних осіб — підприємців (ФОП) і пом’якшення їх відповідальності за порушення порядку подання звітності, пов’язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій.

Також Кабмін до кінця поточного року має розробити і затвердити план заходів щодо підвищення позицій України в рейтингу Світового банку Doing Business і завершити процедуру відділення діяльності з транспортування природного газу від діяльності з його видобування та постачання і створення незалежного оператора газотранспортної системи України.

До 31 грудня 2019 року уряд також має забезпечити початок масштабної приватизації, зокрема визначення п’яти об’єктів великої приватизації.

Крім того, згідно з указом, до кінця року повинна бути забезпечена підготовка до запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення, зокрема включаючи створення електронного реєстру інженерів-землевпорядників.

Уряд також має забезпечити формування незалежних наглядових рад всіх державних банків.

Також Кабінет Міністрів повинен затвердити план заходів щодо створення та впровадження Єдиної державної електронної системи в сфері будівництва.

В цьому році має відбутися впровадження першого етапу реалізації проекту Е-малятко і перегляд кордонів госпітальних округів.

Крім того, указ передбачає введення до кінця поточного року нової сучасної методології розрахунків прожиткового мінімуму з урахуванням європейських стандартів.

Планується також підвищити рівень державної підтримки сімей з дітьми.

До кінця 2019 року має бути розроблено технічне завдання електронної платформи Е-ветеран.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net