Men's & Women's

Жінкам важливо уникати стресів під час вагітності — дослідники

Англійські дослідники встановили, що експозиція плоду по стресах матері здатна викликати порушення у його мозкових структурах, які негативно позначаються на здатності дитини до навчання і можуть стати причиною неврологічних проблем, інформує Ukr.Media.

Старе правило, згідно з яким майбутні матері повинні максимально уникати усіляких хвилювань, отримало чергове наукове підтвердження. Дослідники з Королівського коледжу Лондона виявили, що стреси, перенесені вагітною, можуть викликати у дитини порушення у структурі білої речовини головного мозку.

Автори публікації у журналі Biological Psychiatry попросили матерів 251 новонародженого відповісти на питання спеціальної анкети про перенесені у період вагітності стресові події різної інтенсивності (здачу іспитів в університеті, переїзд на нову квартиру, розлучення, смерть близької людини тощо).

Потім вчені дослідили будову мозку кожної дитини за допомогою методу візуалізації, який називається дифузійно-тензорна томографія.

Порівняння результатів опитувань і томографії показало, що кількість і тяжкість стресів, перенесених майбутньою матір’ю під час вагітності або напередодні пологів, позитивно корелювали з частотою порушень у структурі білої речовини мозку у дітей.

Такі структурні порушення можуть підвищувати ризик розвитку у дитини як поведінкових проблем, так і проблем когнітивного характеру — наприклад, труднощів з навчанням у школі.

Вчені підкреслюють важливість скринінгу вагітних на психоемоційний стрес і необхідність відповідних втручань для зниження його негативного впливу — наприклад, за допомогою когнітивно-поведінкової терапії.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net