Men's & Women's

Жирні кислоти омега-6 можуть бути небезпечні для вагітних жінок – вчені

Продукти з високим вмістом лінолевої кислоти (омега-6) та інших ненасичених жирів можуть бути небезпечні для вагітних жінок, як стверджують вчені з Університету Гріффіта (Австралія).

Опубліковане в Journal of Physiology дослідження показало вплив раціону вагітних жінок на їх здоров’я, а також здоров’я і життя зростаючого плоду. Фахівці прийшли до висновку, що надмірне вживання певних нутрієнтів може виявитися вкрай небезпечним.

Автори нового дослідження спостерігали за тим, як жирні кислоти омега-6 — джерела ненасичених жирів, що входять в склад рослинних олій і майонезу, впливали на вагітних самок щурів. Інші роботи показували, що надлишок ненасичених жирів в організмі помітно збільшує концентрацію сигнальних молекул, які сприяють розвитку запалень. Такі запалення послаблюють материнський організм, провокують викидні і затримку в розвитку плода.

В ході дослідження австралійські біологи почали давати половині щурів корм, який містив в 5 разів більше лінолевої кислоти, ніж їх звичайна їжа. Подібне вміст в їжі ненасичених жирів, за словами вчених, імітує типовий раціон харчування сучасної західної людини.

Згодом, коли пацюки, які вживали багато ненасичених жирів, завагітніли, в їх організмі зросла концентрація гормону, здатного викликати викидень, тоді як вміст гормонів росту в тканинах зародків, навпаки, знизилася. Також у щурів на тлі жирного харчування знизилася частка чоловічих зародків, що на думку фахівців вказує на клітинний стрес в організмах вагітних самок.

Таким чином, вчені рекомендують вагітним жінкам, особливо тим, хто чекає на хлопчиків, знизити кількість ненасичених жирних кислот в раціоні.

Медики відзначають, що підвищена кількість лінолевої кислоти та інших ненасичених жирів містять в собі картопляні чіпси, майонез, рослинні масла.