Світ

ЗМІ: Адміністрація Трампа хоче продати зброю саудитам і ОАЕ

Адміністрація президента Дональда Трампа готується обійти Конгрес, щоб дозволити експорт зброї в Саудівську Аравію та Об’єднані Арабські Емірати на мільярди, пише NYT з посиланням на колишніх і діючих американських чиновників.

Держсекретар Майк Помпео і члени його команди наполягають на тому, щоб адміністрація оголосила надзвичайний стан, яке дозволило б Трампу не дати можливість Конгресу зупинити продажі на суму близько 7 мільярдів доларів. Угоди, які включають в себе високоточні боєприпаси і бойові літаки, приведуть в сказ законодавців в обох сторонах, зазначає видання.

Вони також ще більше розпалять напруженість у відносинах між Сполученими Штатами та Іраном, який розглядає Саудівську Аравію як свого основного конкурента.

Американські законодавці від обох партій, як і раніше, обурені неоднозначною реакцією адміністрації Трампа на жахливе вбивство у жовтні минулого року саудівськими агентами журналіста Джамала Хашагджи.. Вони також розчаровані роллю адміністрації в підтримці очолюваної Саудівською Аравією коаліції у війні в Ємені.

Навесні цього року Конгрес схвалив двопартійний законопроект, що передбачає припинення військової допомоги Саудівської Аравії у війні в Ємені, на який Трамп наклав вето.

Сенатор-республіканець Марко Рубіо, член Комітету з міжнародних відносин, вважає, що продаж зброї країнам Близького Сходу в обхід Конгресу буде «великою помилкою». «У нас є золотий стандарт для такого роду домовленостей, і порушення його для Саудівської Аравії відкриє двері для подібних дій в інших випадках», — сказав він.