Аналітика

ЗМІ: чи Захистить «Залізний купол» Азербайджан від «Іскандерів»?

Искандер-МПісля квітневої агресії Азербайджану в 2016 році Вірменія закупила у Росії оперативно-тактичні ракетні комплекси (ОТРК) «Іскандер». У відповідь Азербайджан в терміновому порядку розмістив на своїй території ізраїльську систему ПРО «Залізний купол». За різними оцінками, Ізраїль продав принаймні п’ять систем IronDome разом з кількома сотнями ракет в пакеті, що, за оцінками експертів, обійшлося Баку приблизно в 400 млн. доларів. Для Ізраїлю укладений контракт є ключовим, особливо на тлі загального зниження рівня експорту ізраїльського озброєння і військової техніки за останні роки.

«Для Азербайджану сенс угоди полягає в зміцненні його здатності протистояти Ірану, а також Вірменії, з якою існує перманентна напруженість навколо Нагірного Карабаху. Баку також дуже зацікавлений в прикритті з повітря тієї частини Каспійського моря, яку він вважає своїми територіальними водами», — констатують аналітики.

Виникає питання, чи зможе тактична система ПРО «Залізний купол» ефективно протистояти ОТРК і реактивним системам залпового вогню (РСЗВ)?

ОТРК і РСЗВ мають величезну руйнівну силу, яку фахівці зіставляють з міццю авіації НАТО. Наприклад, військовий аналітик Костянтин Сівков каже, що залп дивізіону ОТРК здатний знищити цілий позиційний район ПРО США. Не варто також забувати, що «Залізний купол» є тактичною системою ПРО, яка призначена для захисту від некерованих тактичних ракет з дальністю польоту від 4 до 70 кілометрів. Кожна батарея може захищати територію площею 150 квадратних кілометрів. Грубо кажучи, «Залізний купол» не створений для ураження ракет «Іскандер». Ця система не здатна нейтралізувати подібні цілі.

Але і є інша сторона «медалі». 4 травня і рано вранці 5 травня 2019 р. з сектора Газа запустили по території Ізраїлю близько 180 ракет. Загальне число ракет, запущених менш ніж за добу, склало 430. Але в ЗМІ немає ніякої підтверджує інформації, що ізраїльська сторона з метою запобігання ударів некерованих тактичних ракет задіяв систему ПРО «Залізний купол».

Наведемо інший приклад про низьку ефективність тактичної системи ППО і ПРО «Залізний купол» (конфлікт між Ізраїлем і Палестиною, який стався у ніч з 12 на 13 листопада 2018 р.). За наявними даними, з трьох сотень випущених з сектора Газа ракет класу «Касій» система «Залізний купол» змогла збити лише близько 60. Таким чином, її сукупна ефективність становить приблизно 20%.

На закінчення додамо, що ступінь озброєння і боєздатність армії – абсолютно різні речі, так само як і блискуча армія мирного часу і армія в бойових умовах. Азербайджан закуповує величезну кількість зброї з кількох причин. Баку вважає, що чим більше зброї, тим краще і тим самим змушує Вірменію теж озброюватися, витрачаючи величезні кошти. По-друге, це бізнес: у такій корумпованій країні, як Азербайджан, придбання озброєння є ширмою для відмивання грошей. Однак всі ці дії не приносять, та й не можуть принести бажаного результату.

Раффі Самвелян

Источник: NEWS.am

Аспекты.net